Waste4Me zet afval om in energie

Publicatie: 14 apr 2010 | Update: 30 nov 2022
Status: Zijn gestart

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Waste4Me richt zich op kunststof-mengstromen met een hoge calorische waarde. Die nemen in standaard verbrandingsovens te veel capaciteit in beslag. Waste4Me kan deze afvalstromen wel de baas zijn. Feitelijk kraken ze het afval bij hele hoge temperaturen op.

Je houdt met het kraken weinig restproduct over en krijgt een gas dat zich makkelijk laat verbranden of een olie voor de petrochemische industrie. Daarmee kun je warmte produceren voor bijvoorbeeld de stadsverwarming en/of direct uit het gas elektriciteit. Een leuke spin-off is bovendien dat Waste4Me nu al is betrokken bij een project dat is gericht op de verwerking van PU-schuim; een omvangrijke, slecht recyclebare afvalstroom.

Waste4Me is een innovatief en toonaangevend Nederlands bedrijf in de hernieuwbare energiesector. Waste4Me is opgericht met het doel om technologische oplossingen te ontwikkelen voor decentrale locaties waar afvalbeheer een probleem is.

Kort gezegd

Energie uit afval halen. Bedrijven, eilanden en defensiekampen hebben afval én een energievraag. Zij brengen simpel gezegd de techniek naar het afval. Daardoor kun je besparen op afval-, energie- en logistieke kosten. Hoe dan? Dat doen ze met de WER. De Waste Reducer Energy Recovery generator; techniek naar het afval brengen. Dus bij de klant op locatie het aanwezige afval omzetten in energie voor eigen gebruik achter de meter. De oplossing is simpel te bedienen en kan onbemand – maar bewaakt – geopereerd worden.

De volgende stap is om hun klanten een langdurige testrit aan te bieden met eigen materiaal. Hiervoor zullen ze onze kleine WER-unit installeren op het Pyrolyse Cluster in Moerdijk waar ze duurproeven kunnen doen om prestatiegaranties af te geven. De omgevingsvergunning voor deze locatie is een milestone en ze hopen en verwachten dat deze binnen twee maanden afgegeven gaat worden. De volgende milestone is om € 500.000 match-financiering aan te trekken. Klanten hebben ze, subsidie hebben ze, werkende gecertificeerde techniek hebben ze, referentieprojecten hebben ze en een team hebben ze. In alle opzichten zijn ze er klaar voor.

Uitdaging

Financiering aantrekken, dat is absoluut onze grootste uitdaging. Ze hebben de eerdere investeringen van € 2,5 miljoen grotendeels uit eigen zak betaald en voor een deel uit opdrachten voor Defensie en via subsidies. Nu is het geld op en moeten ze een stap vooruit maken om prestatiegaranties te kunnen geven aan klanten op basis van het materiaal dat klanten beschikbaar hebben. Ze zijn een team van vier. Bij Waste4ME werken Onno Meijerink, MBA, commercieel met 30 jaar ervaring in de energiesector, Liudmyla Yaremenko, marketing en promotie met ervaring als advocaat in Oekraïne en Stefan Vassilev, MBA, productie, ervaring in thermische equipment productie en diplomatie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!