Apple’s recycle-robot haalt oude iPhones razendsnel uit elkaar

Publicatie: 15 jun 2016 | Update: 1 apr 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Apple heeft ook in Nederland een recycle-robot staan genaamd Daisy die afgeschreven iPhones uit elkaar haalt en gereed maakt voor recycling. Wereldwijd heeft Apple slechts twee van dit soort fabrieken, wat het Nederlandse exemplaar vrij uniek maakt.

Daisy maakt iPhone model klaar voor hergebruik in Breda

In Breda heeft Apple een recycle-fabriek waar afgeschreven iPhones uit heel Europa worden verzameld en door Daisy uit elkaar worden gehaald. Uit de behuizingen van iPhones kan Apple onder andere zilver, platinum en koper opnieuw gebruiken en uit de speakers zijn bijvoorbeeld de magneten geschikt voor hergebruik.

Ze mag dan Daisy heten, maar er is weinig vrouwelijks aan de tien meter lange glazen ruimte waarin vijf robotarmen aan het werk zijn. Vier stadia worden doorlopen.

  • Het begint bij een bak met daarin kapotte telefoons uit heel Europa. Een voor een komen ze op een lopende band te liggen. De een ziet er nog als nieuw uit, op een ander prijkt een grote Lourdes-sticker. Zodra het toestel op de lopende band ligt, wordt er een foto gemaakt. Aan de hand van gegevens als de lengte weet de machine om welk toestel het gaat. Daarna demonteert de robotarm het scherm dat vervolgens in een bak met andere schermen belandt.
  • In de tweede stap wordt de batterij van de telefoon verwijderd. Dit is een belangrijke stap, want je wilt niet dat een batterij doorboord wordt. Zowel Daisy als een medewerker controleert dit. Alle batterijen worden verzameld in een vat dat vervolgens naar een gespecialiseerde recycler gaat.
  • Bij de derde stap drukt de robot in een keer alle schroefverbindingen eruit. Voorganger Liam draaide alle schroefjes een voor een los. Dat was een tijdrovend proces; de eerste versie van Liam deed twaalf minuten over een telefoon en haalde daar twaalf verschillende soorten recyclebare componenten uit. De 2.0 versie deed er elf seconden over en focuste maar op acht componenten. Liam kwam in 2016 in Breda. Inmiddels staat daar Daisy.
  • Na deze stap liggen alle componenten in de telefoon los. Die worden bij het vierde blok eruit gehaald en door een medewerker handmatig van elkaar gescheiden. Zelfs het Apple-logo op de achterkant van de telefoons is eruit. Enkel het omhulsel van het toestel blijft over.

Inmiddels herkent de robot 23 modellen, vanaf de iPhone 5 tot de iPhone 12 en alle varianten als de X, Pro en Mini die daartussen zitten. De 1,2 miljoen iPhones die uit elkaar worden gehaald zijn slechts een begin. Apple verkoopt per jaar zo’n 220 miljoen iPhones, dus de robot moet nog flink aan de bak. Daisy is afgesteld om enkel iPhone 6-toestellen uit elkaar te halen. Hoewel sommige iPhone-modellen erg op elkaar lijken, verschilt de plek van bepaalde schroefjes toch net iets per model. Medewerkers van Apple’s fabriek voorzien Daisy elke dag van voldoende doosjes iPhones en legen de bakken met gestripte onderdelen.

Materialen uit iPhones weer terug de markt in

Duurzaamheid staat bij Apple hoog in het vaandel. De cirkel van de circulaire economie is pas compleet als de teruggewonnen materialen uit iPhones weer terug de markt in gaan. Apple is volgens haar het enige bedrijf dat daar momenteel serieuze investeringen voor doet. Met de gerecyclede onderdelen blijkt het vooral lastig om de hoge kwaliteit die we van Apple gewend zijn te blijven waarborgen.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!