Onzichtbare berg van apparaten

Publicatie: 24 jul 2019 | Update: 27 apr 2023
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Nederlanders hebben steeds meer afgedankte apparaten thuis liggen die niet worden gerecycled. Televisies, telefoons en andere apparatuur worden sneller vervangen en de oude apparaten liggen vaak ergens in huis te verstoffen.

De recyclingbranche waarschuwt voor een “onzichtbare afvalberg”. Zo liggen de apparaten bij mensen weggestopt in lades, kasten en dozen in plaats van dat ze worden aangeboden om hergebruikt te worden.

Dat is zonde, zegt Jan Kamminga van de NVMP, een vereniging die zich inzet voor het inzamelen en recyclen van afgedankte huishoudelijke apparaten. Ze kunnen 80 tot 90 procent van de apparaten die worden ingeleverd opnieuw gebruiken. Het is dus belangrijk voor ons milieu en om de uitstoot tegen te gaan.

Groeiende onzichtbare afvalberg

De initiatiefnemers stellen dat de “onzichtbare afvalberg” van achtergebleven apparaten steeds groter wordt. Dat komt omdat ze in een economisch gunstige tijd leven waarin veel gekocht wordt, maar niet heel veel wordt ingeleverd, zegt Kamminga. Volgens Kamminga leveren ze nu te weinig apparaten in, omdat het voor veel mensen toch een stap is die ze moeten nemen. Je moet naar de gemeente om het in te leveren. Je zegt wel eens tegen elkaar: ‘dat gaan we nou echt eens een keer doen’, maar vaak komt het er dan toch niet meer van. Het gevolg is dat sommige mensen hun oude apparaten bij het restafval gooien of op straat zetten. Wat je dan ziet is dat er ‘s morgens vroeg van die mannen met aanhangwagentjes langskomen om die dingen op te halen. Zij noemen dat ‘morgensterren’. Zij halen de waardevolle elementen eruit en waar de rest belandt weet je niet. Behalve dat het slecht is voor het milieu, moet je het ook gewoon niet willen, zegt Kamminga.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!