Je kan alles maken van oude banden: hangmatten, korrels voor op kunstgrasvelden, plantenbakken en zelfs laptoptassen.
Jaarlijks worden er wereldwijd 800 miljoen (!) banden afgedankt. Volgens de Europese wetgeving mogen deze banden daarom sinds 2006 niet meer op vuilnisstortplaatsen gedumpt worden. Ze moeten milieubewust gerecycled worden. En dat is een flinke uitdaging. Daarom zetten wij 5 manieren op een rij om je oude banden milieubewust te recyclen.
Laptoptassen van oude autobanden
In 2011 zagen de oprichters van Ecowings een circulaire kans in het autobandencrematorium: upcycling tot laptoptassen. Sindsdien vergaart het bedrijf rubberen binnenbanden van vrachtwagens uit de afvalstroom van India. Inmiddels is Ecowings uitgebreid naar Nederland en andere Europese landen.
Een band van een vrachtwagen is goed voor vier laptoptassen. In een atelier in India vormen lokale ambachtslieden het rubber om tot kwalitatief hoogwaardige tassen voor professionals. Naast de standaardcollectie van tassen en accessoires, biedt Ecowings bovendien maatwerk. De laptoptas van Ecowings is een handgemaakt, eerlijk, sterk, waterdicht en duurzaam alternatief voor leer en andere dierenhuiden.
Van autoband tot kunstgrasveld
Heeft een band z’n kilometers erop zitten, dan kan deze worden ingeleverd bij Granuband. Dit betekent echter niet het einde van het werkzame leven van de band, maar het begin van iets nieuws. De start van een nieuwe loopbaan. Bijvoorbeeld als speelplaatstegel, rubberen korrels voor voetbalvelden of als terrastegel. Zo ontpoppen banden zich telkens weer tot nieuwe rubberproducten. En naast het recyclen van de banden, denkt Granuband nog meer aan het milieu. Zo gebruiken ze regenwater in het bewerkingsproces, voldoen alle vrachtwagens aan strenge milieu-eisen en maken ze volop gebruik van energiebesparende productiesystemen.
Eeuwige kringloop
Er is een bedrijf dat een andere verwerkingsmethode toepast. Kleine waarschuwing vooraf: dit is een vrij technisch verhaal. Maar hang in there, want het is elke cent waard!
Black Bear wint het poeder ‘carbon black’ op een innovatieve manier terug uit autobanden. Dit zwarte poeder wordt als ingrediënt gebruikt voor het maken van nieuwe banden, rubber, coatings en inkt. Het traditionele productieproces van carbon black is energie-intensief en vervuilend, omdat aardolie als basis wordt gebruikt. Met deze nieuwe techniek slaat het Nederlandse bedrijf twee vliegen in één klap: het voorkomen van de verwerking van de autobanden op een vervuilende wijze én het overbodig maken van aardolie in de productie van nieuwe carbon black. Met de techniek van Black Bear is namelijk geen aardolie meer nodig voor nieuwe banden! Bovendien kan deze kringloop oneindig worden herhaald. Een installatie van Black Bear kan 1,5 miljoen oude banden per jaar verwerken. Dit bespaart meer CO2 dan 1 miljoen bomen samen opnemen. Black Bear ziet mogelijkheden om wereldwijd met bandverwerkers samen te werken om in totaal uiteindelijk 800 installaties te plaatsen. Dat belooft veel goeds!
Maak er een speeltuin van
Wil je iets creatiever omspringen met je oude autobanden? Dan kunnen deze goud waard zijn voor je kinderen. De ouderwetse autoband-aan-touw-schommel is natuurlijk onmisbaar in iedereens jeugd. Maar een band is veel veelzijdiger dan dat. Had je al eens gedacht aan deze opties voor de speeltuin?
- Een trap van autobanden
- Een autobandenhangmat
- Een zandbak van een oude band. Toegegeven: een gewone autoband wordt een erg klein zandbakje, maar een tractorband is uitermate geschikt.
Ter decoratie
Heb je geen kinderen of geen ruimte voor een speeltuin? Dan nog zijn autobanden enorm veelzijdig en zijn er tientallen creatieve manieren om banden te upcyclen. Zo kun je er spiegels van maken, tafeltjes, stoelen en lampen. Niet zo creabea? Onderstaande plantenbakken zijn supersimpel om te maken en hangen binnen een handomdraai aan je muur! Laagje verf eroverheen, wat aarde erin, planten naar eigen keus en klaar is Kees! De mogelijkheden zijn eindeloos.
Autobanden en microplastics…
En dan nog even dit: wist je dat bij het rijden met autobanden microplastics vrijkomen? Niet fijn voor het milieu, want deze kunnen heel moeilijk uit de natuur worden opgeraapt. Gelukkig ontwikkelden Londense studenten onlangs een apparaat dat aan autobanden bevestigd kan worden en tijdens het rijden microplastics kan opvangen! Dit briljante idee won in september 2020 de James Dyson award en wordt hopelijk de komende jaren verder ontwikkeld.