50.000 kilo hout bespaart uit de afvalverwerking

Publicatie: 17 jan 2023 | Update: 5 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

50.000 kilo hout. Zoveel gaat jaarlijks vanuit de kringloopwinkels in Tuk en Vollenhove de afvalverwerking in. Dat is enorm zonde, vindt Ineke de Jong, de directeur van de twee winkels. Samen met houtbewerker Piet van der Vlist en Martin van ’t Veen van BijzonderHout begon ze CAShout. Dit bedrijf maakt bijzondere producten van duurzaam hout. En dat alles zonder commercieel oogmerk. Het is klein beginnen en verder uitbouwen.

50.000 kilo

Lang niet al het houten materiaal dat bij de kringloop binnenkomt, komt in de winkel terecht. Omdat het kapot is of niet goed. Of het komt wel in de winkel terecht, maar wordt niet verkocht. Volgens De Jong gooien zij ongeveer 50.000 kilo hout per jaar weg. Het hout wordt verbrand of vermalen. Verbranden is het allerergste, daar heb je er niets meer aan. Hierdoor is zij jarenlang een plan aan het bedenken om dit te voorkomen.

Maar ook vermalen is zonde. Dan wordt het een laagwaardiger product dat niet meer te hergebruiken valt, bijvoorbeeld spaanplaten. En dat wordt weer in een nieuwe Ikea-kast gezet. Die na een paar jaar weer weggaat, omdat je die maar één keer in- en uit elkaar kan halen. CAShout wil ook gaan onderzoeken hoe spaanplaat in de toekomst wél hergebruikt kan worden.

Wereld stukje beter maken

Ze transformeren van oude stoelen nieuwe stoelen, van bedlatjes maken ze een muur en van kaasplanken een kerstboom. Maar niet alleen willen ze zelf mooie, duurzame houten producten creëren, ook willen ze mensen mensen zelf aan hun kapotte, houten bureaus laten klussen. De kennis die ze in huis hebben willen zij overdragen, waardoor er nog minder wordt weggegooid. Dat willen ze doen door middel van een houtbewerkingscursus.

CAShout wil ook graag jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een handje helpen om weer aan het werk te komen. Zo willen ze in de werkplaats jongeren een kans geven zich te laten opleiden tot houtbewerker. Door met je handen bezig te zijn, zien ze soms mensen opbloeien. Ze willen ze hier de ruimte geven om uit te zoeken of ze werken met hout leuk vinden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!