Aanvang bouw pyrolyse-oliefabriek Shell Moerdijk

Publicatie: 25 dec 2022 | Update: 25 dec 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Op 19 december 2022 is symbolisch de eerste paal voor de nieuwe pyrolyse-olie upgrader van Shell op het Chemicals Park Moerdijk de grond in gegaan. De nieuwe fabriek gaat plastic afval verwerken tot pyrolyse-olie die kan worden gebruikt voor de productie van chemicaliën.

In de fabriek worden moeilijk te recyclen plastics als grondstof gebruikt. De investering in deze nieuwe installatie sluit aan bij Shells ambitie om de chemische recyclingindustrie verder te ontwikkelen De fabriek is naar verwachting in 2024 operationeel.

Op de foto Joram Meijerink (Vice President Growth) en Robin Mooldijk (Executive Vice President) – geassisteerd door Richard Zwinkels (General Manager Shell Chemicals Park Moerdijk)

Afvalverwerkers

Het is overigens niet de bedoeling dat Shell zelf op grote schaal afval gaat omzetten in olie. Sitemanager Richard Zwinkels stelt dat Shell druk overlegt met afvalverwerkers om deze stap te zetten. Volgens Zwinkels is het vooral belangrijk dat er een nieuwe keten wordt opgezet, die fossiele grondstoffen gaat vervangen. Afvalverwerkers verzamelen en sorteren nu al plastic afval. Niet alle plastics zijn geschikt om pyrolyse-olie van te maken. Zo is pvc moeilijker te verwerken dan bijvoorbeeld polyetheen.

Dat afvalverwerkers kunststofafval in olie gaan omzetten heeft twee voordelen. Ze hebben al een infrastructuur voor het verzamelen van afval. En vervolgens is het veel gemakkelijker om olie te vervoeren naar Moerdijk dan hele bergen plastics.

Waterstof uit restgassen

Naast de investering in de nieuwe fabriek is waterstof ook een belangrijk onderdeel van de ambities in Moerdijk. Shell  werkt aan plannen voor de bouw van een installatie die waterstof produceert uit restgassen die vrijkomen bij bestaande productieprocessen. Shell wil deze waterstof in eerste instantie gebruiken om de industriële fornuizen te verwarmen. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem.

Elektrisch kraken

Er wordt de laatste tijd ook veel gesproken over elektrisch kraken. Hoopgevende ontwikkelingen, vindt ook Zwinkels, maar het duurt volgens hem nog tot eind volgend decennium voordat verschillende elektrische krakers zijn gebouwd. Niet alleen moet de technologie nog volwassen worden, ook zullen er nog veel meer windmolens bij moeten komen en moet het elektriciteitsnet daar enorm voor worden verzwaard. Gaat Moerdijk in de toekomst over tot elektrisch kraken, dan kan de elektriciteitsvraag zo maar vervijfvoudigen. Als het niet meer is, stelt hij.

Elektrificatie biedt op den duur wel de mogelijkheid om de afgevangen waterstof en koolstofhoudende gassen als bouwstenen in te zetten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!