Afgedankte emmers ingezet bij verfindustrie en nonfood sector

Publicatie: 20 mrt 2023 | Update: 20 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Renewi, toonaangevend waste-to-productbedrijf, start samen met partners HSR Groep, De Paauw Sustainable Resources en Dijkstra Plastics grootschalige productie van gerecyclede emmers. Na een succesvolle pilot fase, is een nieuwe recyclingketen opgericht waarin het inzamelen, reinigen, shredderen, regranuleren en recyclen van gebruikte emmers wordt verzorgd.

In Nederland wordt jaarlijks het grootste deel van gebruikte verpakkingsemmers verbrand. Dankzij de nieuwe recyclingketen komen gebruikte emmers niet meer in het restafval terecht en worden gerecycled tot nieuwe emmers.

Het recyclingproces bestaat uit vijf stappen; voedselproducenten houden lege emmers van bijvoorbeeld sauzen of ingrediënten apart. Renewi zamelt de emmers in en vervoert ze naar HSR Groep. Zij verzorgen het wassen en shredderen van de ingezamelde emmers waarna het shreddergoed naar De Paauw Sustainable Resources gaat. Hier verwerken ze het maalgoed tot plastic korrels (granulaat) die vervolgens door Dijkstra Plastics in de productie van nieuwe (gerecyclede) emmers worden gebruikt. Deze gerecyclede emmers worden ingezet in de verfindustrie of andere non-foodtoepassingen.

Samenwerken voor een circulaire economie

Dankzij samenwerkingen met partners komen ze dichter bij een circulaire economie waarin afval een nieuw leven krijgt als grondstof voor nieuwe producten, zegt directeur Product Management & Innovatie bij Renewi Nederland. Als waste-to-productbedrijf zijn ze erg trots op deze verwerkingsmethode waarmee ze het recyclingpercentage verhogen.

De markt verandert en steeds meer bedrijven willen duurzaam inkopen, zegt commercieel directeur van Dijkstra Plastics. Veel klanten in de verf- en non-food sector nemen daarom hun verpakkingsemmers gemaakt van gerecycled kunststof (PCR) al af. Door het grootschalig produceren van gerecycled granulaat kunnen ze de behoefte naar een circulaire economie bij onze klant bevorderen.

Hoe vaker zij ‘nee’ horen des te harder ze gaan voor de ‘ja’, aldus directeur van HSR Verpakkingen. Samen met de partners en de gemeente Ede zijn ze bezig met het ontwikkelen van een circulair industrieterrein waar de activiteit van het recyclen van emmers een grote aanwinst zal zijn.

Vraag naar meer en betere recyclaten

De Europese industrie wordt volgens de Green Deal verplicht meer gerecycled kunststof te gebruiken in nieuwe producten. Ook voor nieuwe verpakkingsemmers geldt dat deze voor een groter deel uit gerecycled plastic moeten bestaan. Dit zorgt voor een grotere behoefte aan gerecyclede kunststof en deze nieuwe recyclingstroom is een van de manieren waarop Renewi bijdraagt aan meer kunststofrecycling.

Renewi heeft samen met de partners de ambitie om het proces en recyclaat naar een nog hoger niveau te tillen met als doel, wanneer de foodindustrie gebruik mag maken van gerecyclede materialen, gebruikte sausemmers volledig te recyclen naar nieuwe sausemmers, want dan zijn deze emmers écht circulair.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!