Afgedankte mondmaskers kunnen beton versterken

Publicatie: 20 sep 2022 | Update: 12 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Ingenieurs van de universiteit in Melbourne (Australië) hebben een methode ontwikkeld om wegwerp-persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te gebruiken om beton sterker te maken. Volgens het team kan de juiste hoeveelheid versnipperde isolatiejassen, gezichtsmaskers en rubberen handschoenen de sterkte van beton tot 22% verhogen en de weerstand tegen scheuren verbeteren.

De onderzoeken zijn gepubliceerd in de tijdschriften Case Studies in Construction Materials, Science of the Total Environment en Journal of Cleaner Production.

Sinds het begin van de Covid-19-pandemie is er wereldwijd naar schatting dagelijks 54.000 ton PBM-afval geproduceerd. Maandelijks worden wereldwijd ongeveer 129 miljard wegwerpmaskers gebruikt en weggegooid.

Er wordt gezocht naar slimme oplossingen die nodig zijn voor de steeds groter wordende stapel Covid-19-gegenereerd afval. Deze uitdaging zal blijven bestaan, ook nadat de pandemie voorbij is.

Er bestaat een reëel potentieel voor de bouw om een belangrijke rol te spelen bij het transformeren van dit afval in een waardevolle hulpbron. Hoewel het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt, zijn deze veelbelovende eerste bevindingen een belangrijke stap in de richting van de ontwikkeling van effectieve recyclingsystemen om wegwerp PBM-afval buiten de stortplaats te houden.

Kracht en flexibiliteit

In drie afzonderlijke haalbaarheidsstudies werden wegwerpmaskers, rubberen handschoenen en isolatiejassen eerst versnipperd en vervolgens in verschillende volumes, tussen 0,1% en 0,25%, in beton verwerkt.

Het onderzoek vond:

  1. rubberen handschoenen verhoogden druksterkte tot 22%
  2. isolatiejassen verhoogden de weerstand tegen buigspanning tot 21%, de druksterkte met 15% en de elasticiteit met 12%
  3. gezichtsmaskers verhoogden de druksterkte tot wel 17%

De volgende stap voor het onderzoek is het evalueren van het potentieel voor het mengen van de PBM-stromen, het ontwikkelen van praktische implementatiestrategieën en het werken aan veldproeven. Hier gaat industriepartner Casafico Pty binnenkort mee van start.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!