Afgekeurde bananen worden ingezet voor bioafbreekbare plastics

Publicatie: 12 jul 2022 | Update: 12 jul 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen Wageningse onderzoekers op basis van interviews en experimenteel onderzoek. Vooral groene bananen die niet geschikt zijn voor export of lokale consumptie, hebben potentie. Het gaat om 15 tot 20 procent van de totale bananenproductie in Colombia.

In een ‘proof of principle’ hebben de onderzoekers aangetoond dat het goed mogelijk is om zetmeel uit de groene bananen te halen en om te zetten naar een plasticfolie. Het is de bedoeling dat dit extractie- en productieproces in vervolgprojecten verder wordt verfijnd en een reële optie wordt voor verwerken van reststromen in het land van herkomst, zodat het aantrekkelijk wordt voor marktpartijen.

 

Internationale publiek-private samenwerking

 

De resultaten zijn behaald binnen de ‘Seed Money Project Starch from residues for starch plastics in Colombia’. Wageningen Food & Biobased Research, de Nederlandse ambassade in Colombia, 2 Nederlandse bedrijven en 4 Colombiaanse partners gingen daarvoor samen aan de slag.

Het doel van een Seed Money Project is partijen aan elkaar te verbinden zodat ze met elkaar ‘ontdekken’ wat de mogelijkheden zijn voor internationale activiteiten. Dat is goed gelukt en het onderwerp past goed binnen de strategie van de Colombiaanse regering en de doelen van de Nederlandse Top Sector Agri-Food.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!