Afgekeurde bananen wordt bananenpuree bij The Banana Factory

Publicatie: 27 jul 2023 | Update: 27 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In de Europese havens wordt jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd. The Banana Factory opende  de deuren om deze ‘afgekeurde’ bananen te redden en te verwerken tot ‘no waste bananenpuree’. Deze fabriek heeft haar miljoenste banaan weten te redden uit de verbrandingsoven.

’s Werelds eerste bananenpureefabriek

The Banana Factory heeft dankzij unieke processen als enige in Europa de mogelijkheid om bananen met een breed scala aan rijpingsstadia te verwerken tot bananenpuree. De belangrijkste toevoer kwam tot nog toe direct uit de havens, in samenwerking met grote bananenimporteurs. De miljoenste banaan markeert een belangrijke mijlpaal, want hierna kan de The Banana Factory de volumes gaan opschalen. Het verhogen van de volumes moet volgens het bedrijf onder andere vanuit retail gaan komen. De volgende stap in de verspillingsketen van bananen zijn retailers. Bananen die niet verkocht worden in het schap van de supermarkt krijgen namelijk ook een enkeltje verbrandingsoven. Dan hebben ze het al snel over 800.000 kilo bananen die niet verkocht worden bij een enkele retail-formule geeft oprichter van The Banana Factory aan.

Naast retailers kunnen ook groothandels, fruitverwerkers en distributeurs terecht bij de Bananenfabriek om hun te rijpe of niet-conform handelskwaliteit bananen te redden van de prullenbak. Mits het om volle pallets gaat. Er is bijna geen banaan die zij niet kunnen verwerken tot bananenpuree. Van groen tot heel rijp, ze krijgen van alles binnen en kunnen als het nodig is het rijpingsproces vertragen of juist versnellen. De afgelopen maanden hebben ze hun proces bewezen en zetten daarom nu hun pijlen op nieuwe toestromen. Hiermee maken ze hun impact nog groter en maken ze nog meer duurzame bananenpuree voor de voedingsindustrie, aldus Operationeel Manager van The Banana Factory.

Taste before you waste

Net als voor het importeren van ‘verse bananen’ gelden er kwaliteitseisen voor bananen in het gehele traject tot de banaan de consument bereikt. Als een banaan niet meer aan de kwaliteitseisen voldoet op een bepaald moment, was de enige oplossing de verbrandingsoven of vergister. Dat is niet alleen zonde, maar dat brengt een hoop kosten met zich mee. The Banana Factory geeft deze bananen een nieuwe bestemming in de vorm van bananenpuree. Door er bananenpuree van te maken verlengen ze de levensduur met een jaar en komt die banaan uiteindelijk, in een andere vorm, toch weer bij de consument terecht.

Partners in change

De fabriek is van plan om voor het einde van 2023 6,5 miljoen bananen te redden. Partijen die aan dit impactgetal willen bijdragen en op zoek zijn naar een duurzame bestemming van hun ‘reststroom bananen’ kunnen contact opnemen met The Banana Factory. Helaas kunnen ze voor een enkele doos nog niet langskomen, maar vanaf een pallet helpen ze graag.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!