Afvalhout gaat door als pallet

Publicatie: 5 jul 2020 | Update: 6 nov 2020
Status: Breiden uit

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

SUEZ en HDF Recycling slaan de handen ineen voor de productie van palletklossen gemaakt van afvalhout. Met deze GreenBlocks-samenwerking ontstaat er een circulaire toepassing voor afvalhout in Nederland. Daardoor wordt het hout minder snel verbrand en krijgt het een tweede leven.

Besparing van hout

Door het afvalhout te recyclen, is er geen hoogwaardig vers hout meer nodig om palletklossen te produceren. Daarmee spelen grondstoffenbedrijf SUEZ en HDF Recycling in op de behoefte aan een economisch interessante en duurzame verwerking van afvalhout in de Benelux. Momenteel worden palletklossen vooral van vers hout gemaakt. Dit onbehandelde hout is kostbaar en waardevol. De verwerking ervan vindt vooral plaats buiten Nederland.

Afvalhout wordt ondertussen als brandstof ingezet in bio-energiecentrales en omgezet naar duurzame energie. Maar daarbij komt wel CO2 vrij. In plaats van het te verbranden, kan het uitstekend dienst doen als grondstof voor de productie van palletklossen. Dankzij GreenBlocks wordt vers hout gespaard en het afvalhout hergebruikt.

Schone vezels

GreenBlocks verkleint het afvalhout tot droge en schone vezels. Vervolgens worden deze vezels geperst tot palletklossen met EPAL-certificaat; een internationaal erkend keurmerk, waarbij er wordt gekeken naar de kwaliteit, dichtheid en vormvastheid van de klossen. GreenBlocks perst de klossen in plaats van zagen, waardoor deze maatvaster zijn: een groot voordeel voor producenten van houten pallets, die steeds vaker geautomatiseerd werken.

Bouw nieuwe fabriek

Begin juni is op het terrein van HDF Recycling in Coevorden gestart met de bouw van de nieuwe fabriek die het afvalhout kan recyclen. Een bio-warmtekrachtkoppeling (bio-WKK) levert de groene energie voor het droogproces van de vezels. SUEZ is trots op de samenwerking met HDF Recycling. “Met GreenBlocks bewijzen we opnieuw dat we van afval grondstof kunnen maken. Samenwerken met partners is hiervoor essentieel”, zegt Paul Valster, directeur value chain Bouw- en sloopafval en Hout van SUEZ. Eind dit jaar moet de productie van palletklossen uit afvalhout starten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!