Afvalverwerker HVC komt met plastic uit afvalwater

Publicatie: 14 jun 2022 | Update: 14 jun 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Afvalverwerker HVC gaat in een proeffabriek in Dordrecht opzoek naar een goede vervanger voor plastic uit afvalwater.

Natuurlijke reststoffen hebben volgens HVC de voordelen van plastic maar niet de nadelen. Het materiaal eis licht en vormbaar, is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar, waardoor er geen microplastics in de natuur worden achtergelaten.

Drie producenten gaan de nieuwe natuurlijke plastic-vervanger uitproberen en toepassen. De samenwerkingspartners zien legio mogelijkheden: van afbreekbare kweeknetjes en landbouwplastic tot zelfhelend beton. In de toekomst zien ze zelfs potentie voor consumententoepassingen waarbij nu een groot risico bestaat dat microplastics in het milieu komen, zoals bij schoenzolen en textiel.

De demonstratie-installatie maakt het voor een groot aantal geïnteresseerde bedrijven mogelijk om het nieuwe materiaal te testen en toe te passen in hun producten als alternatief voor plastic. Het doel is na de demonstratiefase op te schalen en grotere installaties neer te zetten die het mogelijk zullen maken om de natuurlijke plastic-vervanger op de markt te brengen.

De samenwerkingspartners zijn blij met de start van de fabriek. Hiermee zetten zij een belangerijke stap voorwaarts in de circulaire economie.

 

Vetzuren omgezet in poeder

 

In afvalwater zitten veel vetzuren. De bacteriën in de demonstratie-installatie ‘vreten zich vol’ met deze vetzuren en zetten het om naar een nieuw materiaal dat plastic kan vervangen. Zoals mensen vet in het lichaam opslaan, slaan deze bacteriën dit materiaal vervolgens als een energiereserve in hun cel op. Deze stof wordt eruit gehaald (‘gepurificeerd’), waarna er een poeder overblijft. Dit poeder kan gebruikt worden als natuurlijke plastic-vervanger in verschillende toepassingen.

 

Grote groep samenwerkingspartners

 

De demonstratiefabriek die in mei 2022 werd geopend werd gerealiseerd door een samenwerkingsverband bestaande uit de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), AquaMinerals, TU Delft en Wetsus (kenniscentrum voor duurzame watertechnologie) steunen het initiatief met verdere kennisontwikkeling.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!