AkzoNobel maakt van oude verf nieuwe verf

Publicatie: 23 mei 2017 | Update: 9 apr 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wist je dat er elk jaar wel honderdduizenden liters ongebruikte verf in de verbrandingsoven van afvalverwerkers verdwijnt? Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Daarom gaat AkzoNobel samen met verschillende afvalverwerkers, gemeenten en maatschappelijke organisaties in Nederland verf recyclen. Zo dragen ze niet alleen bij aan een circulaire economie maar ook aan een sociale.

Het blik is halfvol

Veel mensen hebben thuis nog een paar halfvolle blikken ongebruikte verf staan. Bijvoorbeeld van die keer dat ze hun huis opfleurden en verf over hielden. Deze blikken worden vaak nog een tijdje bewaard maar komen helaas na een paar jaar alsnog in een afvalbak terecht, waardoor ze bij een gemeentelijk afvalstation of verbrandingsoven eindigen.

Maar liefst 40% van het klein chemisch afval in Nederland bestaat uit verf. Daarvan neemt watergedragen verf (latex- en muurverf) het grootste volume voor zijn rekening. Dat is enorm zonde, want een groot deel daarvan kan nog prima hergebruikt worden. Dat is dan ook precies wat AkzoNobel de komende tijd gaat doen.

Goed uit de verf komen

AkzoNobel is deze lente gestart met een proefproject in Nederland en België om verf een tweede leven te geven. Dat gaan ze doen door de komende tijd ongebruikte verf in te zamelen en te recyclen. Vervolgens wordt al deze verf via kringloopwinkels en maatschappelijke organisaties gedeeld met doelgroepen die normaal gesproken niet snel hun geld aan verf uitgeven. Bijvoorbeeld aan bezoekers van de kringloop, gezinnen in de bijstand, buurthuizen, sportclubs en andere lokale projecten.

Daarnaast wordt de verf gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Een voorbeeld van een initiatief dat een flinke lading verf heeft ontvangen is De Regenboog Groep. Zij gebruiken de verf voor hun project Homeservice, waarbij mensen met een psychische beperking helpen met klussen in huis. Zij gebruiken de verf om (buurt)huizen en andere plekken op de fleuren en tegelijkertijd hun afstand tot de arbeidsmarkt kleiner te maken.

Een kleurrijke toekomst

In het Verenigd Koninkrijk draait dit project al jaren onder de naam ReColour en wordt er jaarlijks bijna een half miljoen liter verf gebruikt voor en door goede doelen. Eind 2016 opende AkzoNobel daarom een tweede fabriek om nieuwe verfproducten te maken van ongebruikte verven. Zo wil de verffabrikant zijn duurzaamheidsambitie waarmaken om in 2017 maar liefst 100.000 liter nieuwe verven te produceren die bestaan uit hergebruikte verven. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het ook in Nederland een groot succes wordt. Het pilotproject draait de komende tijd in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en ’s-Hertogenbosch. Daarna zal het hopelijk ook in andere plaatsen in Nederland en België van start gaan.

Een kleine tip

Zij vinden dit project erg inspirerend, maar zouden het natuurlijk nóg mooier vinden als het uiteindelijk kan gaan draaien op verf die niet schadelijk is voor het milieu. Daarom willen ze iedereen graag adviseren om voor natuurlijke verf te kiezen bij toekomstige make overs en klus-sessies. Een goed voorbeeld daarvan is Natuurverf. Deze verf is gemaakt van natuurlijke materialen zoals kalk, lijnolie hars en natuurlijke pigmenten. Als we allemaal overstappen op deze ‘groene’ verf kunnen we hopelijk in de toekomst onze natuurlijke verf een tweede leven geven.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!