Aloë vera-schillen als natuurlijke insecticide

Publicatie: 7 sep 2023 | Update: 7 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Huidirritatie, insectenbeten en zelfs tandplak: de gel van de aloë vera-plant wordt tegen veel kwaaltjes ingezet. Onderzoekers hebben nu ook een nuttige toepassing gevonden voor de schillen van de plant. Die zouden dienst kunnen doen als milieuvriendelijke insecticiden.

Elk jaar belanden er miljoenen tonnen schillen van de aloë vera bij het restafval. En dat is zonde, want zelfs in de schil zitten nog heel veel nuttige ingrediënten. Onderzoekers van de universiteit van Texas zijn erachter gekomen dat de aloë vera-schil een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel is om insecten op afstand te houden.

Ontstekingsremmend, schimmelwerend en antibacterieel

De aloë vera komt wereldwijd voor in tropische en subtropische gebieden. De bladeren zijn dik en gevuld met sappige gel in de schil. De gel wordt veel gebruikt in de farmaceutische, voedings-, en cosmetische industrie. Volgens de hoofdonderzoeker heeft de plant ontstekingsremmende, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen.

Nadat de gel uit de plant is gehaald, worden de schillen bij het afval gegooid. Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen tonnen aloë vera-schillen gedumpt. Volgens de onderzoeker zal de wereldwijde markt voor aloë vera fors groeien. Van 1,8 miljard dollar in 2021 naar 3,4 miljard dollar in 2030.

Giftig voor insecten

Een bezoek aan een plaatselijk productiecentrum bracht de onderzoeker op een idee. Hij merkte daar op dat insecten de aloë vera-schillen met rust lieten, terwijl ze zich wel vergrijpen aan andere planten. De onderzoeker bracht het idee naar het lab en droogde de aloë vera-schillen in een donkere ruimte bij kamertemperatuur door er lucht overheen te blazen.

Na een analyse op de schillen ontdekten de wetenschappers dat er bioactieve stoffen inzitten die insecten op afstand houden. Eenvoudig gezegd houden insecten niet van Aloë vera-schillen, omdat ze onaangename of zelfs giftige stoffen herbergen. Natuurlijke verbindingen die ze aantroffen, zijn onder andere octacosanol, nonadecaan, dinoterb en quillaïnezuur. Deze kunnen schadelijk zijn of zelfs insecten doden. Insecten die aan deze stoffen worden blootgesteld, kunnen ongemak ervaren, ziek worden of zelfs hun vermogen om te bewegen, consumeren en voortplanten verliezen.

Goedkope, duurzame insecticiden

En dat is mogelijk goed nieuws voor de landbouwsector. De schillen zouden boeren kunnen helpen in gebieden waar insecten een grote bedreiging vormen, zoals in regio’s in Afrika, Amerika en India. Het kan voor boeren een praktisch en betaalbaar alternatief zijn om ongedierte te bestrijden.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen met verschillende werkingsmechanismen kunnen een aanvullende methode vormen om plagen te bestrijden en helpen bij het voorkomen van het ontstaan van resistentie. Bovendien krijgen de schillen die anders weggegooid zouden worden een tweede leven.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!