Amsterdamse haven twee nieuwe biodieselfabrieken rijker

Publicatie: 14 jun 2022 | Update: 14 jun 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Met twee nieuwe fabrieken vergroot Argent Energy zijn productie van biodiesel in de Amsterdamse haven.

Argent Energy verwerkt biodiesel uit organisch afval van plantaardige vetten, bijvoorbeeld uit restaurantkeukens en de inhoud van vetputten. De brandstof wordt gemaakt van een mengsel van fossiele diesel en afval. Daarmee is het een klimaatvriendelijk alternatief voor zwaar wegtransport en ander vervoer, waarbij elektrisch rijden geen optie is. Biobrandstoffen zijn daarom ook een belangrijk onderdeel van de klimaatplannen van de Europese Commissie.

In de Amsterdamse haven produceert Argent Energy nu 100.000 ton biodiesel per jaar. Met de twee nieuwe fabrieken groeit de capaciteit uit tot 540.000 ton.

Het bedrijf onderstreept dat het voor de biodiesel geen voedselgewassen gebruikt, wat hogere voedselprijzen en ontbossing in de hand kan werken.

Extra elektriciteit

De productielocatie in Amsterdam wordt gezien de afstand de grootste binnen het bedrijf. Door samen met het Amsterdamse havenbedrijf 20 miljoen euro te investeren in twee nieuwe kades liep Argent Energy in 2021 al vooruit op de nieuwe fabrieken. Tot dat moment liepen nieuwe investeringen stuk op een tekort aan ruimte voor laden, lossen en diepgang. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel het investeert in de nieuwe fabrieken.

Omdat Argent Energy de benodigde extra elektriciteit jaren geleden al aanvroeg bij netwerkbedrijf Liander ontloopt het bedrijf de capaciteitstekorten op het stroomnet. Voor verschillende bedrijven waren die redenen om af te zien van een vestiging in de Amsterdamse haven, maar Argent Energy was er vroeg bij. Het bedrijf had hierbij geluk.

Voor eventuele verdere groei weet het bedrijf al wel dat het niet op het elektriciteitsnet kan terugvallen. Argent Energy broedt nog op mogelijkheden voor de productie van biokerosine in de Amsterdamse haven. Daarvoor is elektriciteit en warmte nodig. Het bedrijf is daarover in gesprek met afvalenergiebedrijf AEB, dat denkt over de mogelijkheid om een leiding voor stoom naar de haven aan te leggen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!