Antwerpen krijgt eerste plastic recyclingfabriek van PureCycle in Europa

Publicatie: 25 jan 2023 | Update: 25 jan 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

PureCycle Technologies en Port of Antwerp-Bruges hebben aangekondigd dat PureCycle haar eerste polypropyleen (PP) recyclingfabriek in Europa gaat bouwen in NextGen District in de haven.

De nieuwe fabriek zal een jaarcapaciteit hebben van 59.000 ton (130 miljoen pond), met mogelijkheden om de activiteiten in de toekomst uit te breiden aangezien het perceel van 14 hectare plaats biedt aan vier verwerkingslijnen met een totale capaciteit van ongeveer 240.000 ton (goed voor ongeveer 500 miljoen pond) per jaar. PureCycle is momenteel bezig met de financiële planning en de aanlevering van grondstoffen. De definitieve planning zou medio 2023 rond moeten zijn. De bouw van de fabriek begint zodra de vergunningsprocedure is afgerond, naar verwachting in 2024.

NextGen District is een wereldwijde hub voor ondernemingen die de circulaire economie willen bevorderen. Het district ligt in Port of Antwerp-Bruges, de tweede grootste haven van Europa. PureCycle kreeg een concessieovereenkomst toegekend na een competitieve selectieprocedure.

Volgens de Vice President of European Operations van PureCycle, is de aankondiging van hun eerste vestiging in Europa, de volgende fase in de uitrol van PureCycles wereldwijde groeistrategie. Ze zijn verheugd om hun Ultra-Pure Recycled (UPR) hars tot bij klanten in Europa te brengen, waar ondernemingen en beleidsmakers een voortrekkersrol opnemen op het gebied van circulaire economie. Door hun aanwezigheid in NextGen District kunnen ze bestaande efficiëntieverbeteringen benutten, samenwerken met andere vernieuwers in de sector en nieuwe partnerschappen aangaan.

PureCycle voert momenteel actief onderhandelingen met potentiële partners voor het aanleveren van grondstoffen en het afnemen van recyclingproducten en verwacht haar commerciële activiteiten in de Europese vestiging te starten zodra de eerste verwerkingslijn klaar is. De nieuwe PP-zuiveringsinstallatie zal niet alleen PureCycles UPR-hars aan de Europese markt leveren, maar zal in de eerste fase van het project naar verwachting ook 65 tot 70 nieuwe jobs opleveren. Het project van PureCycle is een van de grootste investeringen die tot dusver in het NextGen District werden aangekondigd. Er worden momenteel verschillende financieringsopties overwogen, waaronder traditionele financieringsbronnen, maar ook subsidies voor circulaire projecten die uniek zijn in de EU.

De voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges geeft aan dat PureCycle niet alleen een nieuwe speler is bij NextGen District, maar ook een primeur. Deze Amerikaanse pionier zal hier in de Antwerpse haven haar eerste polypropyleen recyclingfaciliteit in Europa bouwen. Deze nieuwe pionier brengt een stevige investering en heel wat jobs naar hun haven. Dit mooie nieuws zet het nieuwe jaar sterk in. In hun thuisbasis voor circulaire economie zal PureCycle alle ruimte krijgen om te innoveren en bij te dragen aan de versterking, synergie en diversificatie van hun haven.

De Vlaams minister-president geeft aan dat PureCycle Vlaanderen als voorkeurslocatie binnen de EU had voor de bouw van hun eerste Europese recyclagefabriek. Dit bevestigt dat Vlaanderen tot de wereldleiders behoort in afvalinzameling en -verwerking en versterkt nog steviger hun positie als toonaangevende recyclagehub. De zuiveringstechnologie van PureCycle is een game changer binnen de circulaire economie en zal een grote impact hebben op de verdere verduurzaming van kunststoffen – en bij uitstek van de chemiecluster rond de Port of Antwerp-Bruges. Als regio die pioniert in circulaire innovatie, is hij enorm trots deze nieuwe ecosysteemversterkende partner in Vlaanderen te verwelkomen. Flanders Investment &Trade speelde een leidende rol in dit investeringsdossier via teams in de VS en in Vlaanderen. FIT ondersteunt PureCycle ook bij de opstart en ontwikkeling van hun site en bij hun verankering in Vlaanderen.

Met de vlaggenschipfabriek van het bedrijf in Ironton, Ohio, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 zal starten met de productie van pellets, een tweede fabriek in Augusta, Georgia, die momenteel in aanbouw is en de eerste PP-recyclingfabriek in Azië die in 2025 wordt geopend, breidt PureCycle wereldwijd uit en schaalt het haar productiecapaciteit actief op.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!