Autobouwers bereiden zich voor op tekort aan schaarse grondstoffen

Publicatie: 24 nov 2022 | Update: 24 nov 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bij het ontwerp van nieuwe automodellen al nadenken over de recycling van auto-onderdelen in de toekomst. Daar willen én moeten ze naartoe. Citroën presenteerde onlangs een carrosserie gemaakt van karton en volgens BMW is de meeste winst te behalen bij het recyclen van auto-onderdelen.

Maar eerst even terug naar die carrosserie van karton, wat toch een beetje too good to be true lijkt. De kanttekening is dat het gaat om het koetswerk van de elektrische conceptwagen Oli van het Franse merk, waarvoor onder meer karton is gebruikt in plaats van staal. Het gebruikte karton is overigens niet hetzelfde als dat van een kartonnen doos. Dit karton heeft een bijzondere structuur en is verstevigd met een plastic coating. Daarmee zou het materiaal even sterk moeten zijn als het metaal dat normaal gesproken in de autobouw wordt gebruikt.

Innovaties hebben vaak een lange aanlooptijd

Voordat er auto’s rondrijden met een kartonnen carrosserie zijn ze dus wel even verder. De geschiedenis leert dat innovaties op autogebied vaak een lange aanlooptijd hebben, met name omdat er nieuwe productielijnen opgezet moeten worden om innovaties te realiseren.

Karton zo sterk als staal

Naast karton, dat verwerkt is in het dak en de motorkap, is de Oli zoveel mogelijk opgebouwd uit gerecyclede componenten. Volgens de directeur bij Citroën is de Oli meer dan een gewone conceptwagen. De auto is vooral de uitdrukking van een nieuwe levensstijl. De concept car is speciaal ontworpen om het gebruik van grondstoffen in de toekomst tot een minimum te beperken. Naast het verminderen van het gebruik van staal heeft de auto geen horizontale maar een verticale voorruit, waardoor er minder glas nodig is voor de productie. Daarnaast is de auto een stuk lichter dan traditionele auto’s.

Door te experimenteren met alternatieve materialen wil Citroën zich voorbereiden op een wereld waarin ze met alles wat ze doen rekening dienen te houden met een schaarste aan grondstoffen.

Meeste winst te behalen met recycling

Ook BMW bereidt zich, net als de meeste andere automerken, voor op een toekomst met een tekort aan grondstoffen. Volgens het Duitse automerk is de meeste winst te behalen bij het recyclen van auto-onderdelen. Voor iedere te produceren auto zijn schaarse grondstoffen nodig, die alleen nog maar schaarser worden. Bovendien blijft de prijs van nieuwe grondstoffen almaar stijgen, waardoor het verantwoordelijk voor de inkoop bij BMW, ook financieel gezien beter is om gerecycled materiaal te gebruiken.

Speciale recycling- en ontmantelingsfabriek

Het platform voor duurzaam nieuws in het bedrijfsleven Change Inc. ging recentelijk langs bij de autobouwer in München om met eigen ogen te zien hoe BMW zijn traditionele manier van werken heeft omgezet in een veel groener proces. De recycling van auto-onderdelen gebeurt momenteel in een speciale recycling- en ontmantelingsfabriek in München. Hier haalt BMW oude modellen uit elkaar en gebruikt de onderdelen voor nieuwe auto’s. Iedere dag worden er zo’n 40 tot 50 auto’s ontmanteld, wat toch al snel 10.000 auto’s op jaarbasis zijn. De auto’s worden in de fabriek geplet en geshredderd, waarna met een magneet alle materiaalsoorten van elkaar worden gescheiden, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Op deze manier probeert het Duitse automerk zoveel mogelijk materiaal te recyclen voor de bouw van nieuwe auto’s.

Alles uit een afgedankte auto is van waarde

Volgens hoofd recycling van BMW Group, heeft alles wat ze in de fabriek uit een auto halen waarde. Iets wat zij in de autorecyclingsector natuurlijk als geen ander weten. Momenteel bevat een nieuwe BMW gemiddeld zo’n 30 procent gerecycled materiaal, zoals circulair aluminium. Dat materiaal kan goed hergebruikt worden en daarom is het ideaal om oude wielen om te smelten. BMW verhoogt voor ieder materiaal de recycledoelstellingen. Zo wil het in 2023 maar liefst 70 procent van het aluminium hergebruiken in nieuwe auto’s.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!