Bankje van olifantenpoep bij Artis

Publicatie: 9 mrt 2023 | Update: 9 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

300 kilo olifantenpoep, wat moet je daarmee? Weggooien of composteren, zou je zeggen. Dat laatste deed Artis al en er bleven nog kilo’s over. Daarom kwamen ze met een frisser idee: laten we er bankjes van maken. In vaste vorm doen de uitwerpselen het namelijk prima als bouwmateriaal.

Het prototype in gebruik bestaat voor 65 procent uit olifantenpoep en 35 procent uit gerecycled plastic. Als dit exemplaar naar behoren presteert, volgen er veel meer. Dat meldt Artis in een persbericht.

Het managementteam van de dierentuin kreeg het idee in de schoot geworpen door vijf studenten van het AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions). De ingenieurs, ontwerpers en onderzoekers van dit Amsterdamse onderzoeksinstituut leggen zich toe op duurzame oplossingen in steden. Deze specifieke vondst is ontwikkeld in Artis zelf, in het ‘living lab’.

Verhitten en verharden

Uitwerpselen van herbivoren zijn een circulaire grondstof bij uitstek door hun voedzame kern. Planten zijn moeilijk verteerbaar, dus in olifantenpoep zitten veel onverteerde voedingsstoffen. Daardoor kun je er een hoogwaardige grondstof van maken.

De onderzoekers hebben de mest eerst verhit in een gewone magnetron. Die gedroogde substantie ging vervolgens in een hittepers. Het ‘materiaal’ dat overbleef, is met hulp van afvalverwerkingsbedrijf Circulus vermengd met gerecycled plastic en in die staat verwerkt tot bankje.

Plan voor de hele levenscyclus

De verantwoordelijkheid voor de verdere levenscyclus van het product ligt ook bij Circulus. Als bepaalde onderdelen van het bankje beschadigd raken, zorgt het bedrijf ervoor dat die worden vervangen of worden afgebroken tot een grondstof die opnieuw kan worden gebruikt.

Dat maakt Artis’ nieuwe bankje een mooi voorbeeld van een circulair ontwerp. Daarbij wordt de producent aangespoord om duurzame keuzes te maken op het gebied van materiaal en hoe hij zijn product in elkaar zet. Op die manier kunnen waardevolle grondstoffen na gebruik makkelijk worden teruggewonnen.

Niet nieuw, wel handig

Het idee om uitwerpselen te gebruiken voor meubels is niet nieuw. Er bestaan bijvoorbeeld al krukjes en plantenbakken gemaakt van koeienmest en bindmateriaal. Dat mengsel kan met behulp van een mal in elke gewenste vorm worden gegoten. Je kunt koeienmest ook mengen met klei tot design servies, ontdekte label Merdacotta.

Het bankjesverhaal van Artis gaat dan ook meer over het creatief en lokaal oplossen van een probleem, dan over het ontwikkelen van een nieuw biomateriaal. Dagelijks wordt er 300 kilo poep weggeschept uit het buitenverblijf van de Aziatische olifanten in Artis. Een deel daarvan wordt omgezet in ‘bokashi’, een gefermenteerd mengsel van mest, plantaardig materiaal en andere micro-organismen, dat wordt gebruikt als bodemverbeteraar. Een ander deel eindigt als compost bij nabijgelegen boeren en het restant, daar kunnen bezoekers binnenkort dus op zitten.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!