Belda Lloréns zet zich in voor gerecyclede garens

Publicatie: 21 sep 2023 | Update: 21 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In een wereld die steeds meer doordrongen raakt van het belang van duurzaamheid, ondergaat de textielindustrie een stille maar belangrijke transformatie. De focus op milieuvriendelijke materialen en processen leidt tot een stijgende populariteit van gerecyclede garens en de producten die hiervan gemaakt worden.

De textielindustrie behoort momenteel tot de meest vervuilende sectoren ter wereld en heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Fast fashion draagt verder bij aan overproductie en kortstondig gebruik van kleding, wat het probleem van textielafval alleen maar vergroot. Duurzaamheid komt in deze context naar voren als een belangrijk antwoord. Gerecyclede garens en post-consumptieproducten zijn concrete voorbeelden van de sector’s streven naar verantwoorde alternatieven.

Belda Lloréns: Pioniers in gerecyclede garens

Belda Lloréns, een Spaans bedrijf met een 70-jarige geschiedenis en gevestigd in Alicante, is een toonaangevende speler in de markt voor hoogwaardige gerecyclede garens. Met hun focus op duurzaamheid en innovatie ontwikkelen zij garens die zowel de behoefte aan nieuwe grondstoffen minimaliseren als de CO2-uitstoot significant reduceren.

Enkele van hun meest opmerkelijke producten zijn de gerecyclede garens ECotton, EViscose, EPolyester, EDenim, en EHemp, alsook EBestcotton, een mengsel van biokatoen en gerecycled katoen dat gezien wordt als het meest duurzame 100% katoenen garen op de markt. Deze producten helpen niet alleen om plastic afval terug te dringen, maar besparen ook veel energie en CO2. Belda Lloréns hecht veel waarde aan traceerbaarheid en transparantie, waardoor klanten het vertrouwen krijgen in de authenticiteit en duurzaamheid van de producten.

Afval omzetten in grondstoffen

Belda Lloréns zet sterk in op de circulaire economie. In samenwerking met merken als Desigual, Ternua Group, Blue Banana en Weturn worden uit post-consumptieafval, zoals oude kleding, duurzame garens en stoffen vervaardigd. Deze strategie adresseert het wereldwijde textielafvalprobleem rechtstreeks. Via lokale partners zamelt het bedrijf gebruikte kleding in, die vervolgens wordt verwerkt tot hoogwaardige vezels voor de productie van nieuwe garens. Hiermee wordt niet alleen de afvalberg verminderd, maar ook de behoefte aan nieuwe, natuurlijke vezels. Het bedrijf bewijst dat hoge kwaliteitsstandaarden en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

Toekomstperspectieven voor gerecyclede garens en post-consumptieproducten

Nu het besef van duurzaamheid blijft groeien, ziet de toekomst voor gerecyclede garens en post-consumptieproducten er hoopvol uit. Technologische innovaties en interbedrijflijke samenwerkingen zullen de ontwikkeling van nog duurzamere materialen stimuleren. Ze verwachten dat meer en meer bedrijven het voorbeeld van hun zullen volgen om duurzame productiepraktijken in hun bedrijfsvoering te integreren en zo de ecologische voetafdruk van de textielindustrie te verkleinen. De toenemende vraag van consumenten naar duurzame producten zal deze ontwikkeling verder versterken.

Duurzaamheid, gerecyclede garens en post-consumptieproducten staan centraal in de omslag van de textielindustrie naar een milieuvriendelijker model.  Duurzaamheid is geen keuze meer, maar een noodzaak die positieve verandering in de sector stimuleert.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!