Belgische PET-recyclagefabriek: water- en drinkflessen van gerecyclede PET-flessen

Publicatie: 2 nov 2021 | Update: 11 nov 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De bouw van de Filao-fabriek in Charleroi is van start gegaan. Dit wordt de eerste geïntegreerde recyclagefabriek voor PET-flessen in België waar jaarlijks 40.000 ton PET gerecycleerd zal worden. De nieuwe Filao-fabriek wordt gebouwd op de site van de intercommunale van Tibi (regio Charleroi).

De fabriek, die een verwerkingscapaciteit zal hebben van 40.000 ton gebruikt PET per jaar. De bouw ervan begint in oktober 2021 en zal in december 2022 in gebruik worden genomen voor een periode van 20 jaar. De twee hoofdrolspelers van deze ecologische investering maakten de strategische keuze om zich in Charleroi (Couillet) te vestigen, een centraal punt waar de instroom van de belangrijkste Belgische sorteercentra samenkomt. De fabriek zal gebruikte flessen van consumenten recycleren, afkomstig van de inzameling en sortering van de blauwe zakken, georganiseerd door Fost Plus. Het project zal ongeveer 40 jobs in de regio opleveren en nog veel meer indirecte jobs.

Dankzij deze fabriek kunnen op de Belgische markt ingezamelde PET-flessen gerecycleerd worden tot flessen uit hoogwaardige, gerecycleerde PET (r-PET), in lijn met het “bottle-tobottle”-principe. In de fabriek wordt het PET-afval eerst gesorteerd om onzuiverheden te verwijderen en vervolgens gewassen, gedroogd en vermalen tot schilfers. Die worden dan geëxtrudeerd tot korrels. Na een laatste behandeling worden deze r-PET-korrels gebruikt om nieuwe flessen te vervaardigen van de merken van Sources ALMA of haar distributiepartners voor de Belgische markt. Jaarlijks zal de hightech fabriek op deze manier zo’n 40.000 ton PET recycleren. De recyclageketen wordt met andere woorden in België afgerond, een opsteker voor de lokale kringloopeconomie.

Met de recyclage van PET stoten we jaarlijks 120.000 ton CO2 minder uit

Deze fabriek zal het mogelijk maken om aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke verpakkingen van zowel de consumenten, het bedrijfsleven als de overheden te voldoen. Het is trouwens zo dat Europa vanaf 2025 een minimum aandeel van 25% recyclagemateriaal voor PET-flessen oplegt. Dat percentage stijgt tot 30% in 2030. België verbindt zich ertoe om dat r-PET-aandeel in de PET-flessen vanaf 2025 op te krikken tot 50%.

De post-consument PET-flessen van Fost Plus zullen afkomstig zijn van vijf Belgische sorteercentra. Naast het sorteercentrum Valtris, dat zich op wandelafstand van de site van de toekomstige fabriek bevindt, gaat het onder meer ook om Val’Up, het geplande sorteercentrum voor uitgebreide PMD-inzameling (P+MD) in Bergen, het resultaat van de samenwerking tussen SUEZ, VANHEEDE en de intercommunales IDEA en IPALLE.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!