Betrokken raken bij het recht op reparatie

Publicatie: 25 jan 2020 | Update: 7 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Stel je voor dat je bij een benzinestation bent gestrand en probeert uit te zoeken waarom je auto niet start. Dan valt het je op: je ruitenwisservloeistof. Je hebt het zelf bijgevuld met niet-officiële vloeistof. U wilde geen afleverabonnement kopen of naar de dealer rijden, dus u zit vast totdat een technicus komt opdagen of u betaalt voor een opheffing van de app van uw auto. Dat is het soort scenario dat u kunt verwachten als mensen hun recht op reparatie opgeven.

Zoals veel dingen die de woorden ‘beweging’ en ‘wetgeving’ inhouden, kan het ontmoedigend lijken om betrokken te raken bij het recht op reparatie. Misschien begrijp je waar het over gaat, maar heb je geen zin om een ​​klembord bij je te hebben en vreemden te vragen om voor batterijen te zorgen. Je wilt gewoon toegang tot repareren in plaats van kopen; hoe je het krijgt lijkt een baan voor mensen die weten hoe ze moeten lobbyen.

Maar wees niet bang, want je kunt de hendels van verandering direct uit je stoel trekken. Veel van wat de Right to Repair-beweging nodig heeft, is een verandering van denken: van mensen, van bedrijven, van overheden. Met dat in gedachten zijn hier vijf dingen die u kunt doen om de beweging en het milieu te helpen en een groter gevoel van eigendom te krijgen over de dingen die we kopen.

Verwissel de batterij van een telefoon of laptop van een vriend voordat deze een upgrade uitvoert

Laten we beginnen met datgene waar iemand het meeste baat bij heeft, misschien zelfs u: bewijzen dat u een moderne telefoon of laptop kunt openen en de batterij kunt vervangen, ongeacht wat de fabrikant van het apparaat wil.

Het vervangen van een batterij op de telefoon of laptop van een vriend, vooral als deze lijdt en ze overweegt te upgraden (meestal 18-24 maanden voor een telefoon, 3-4 jaar voor een laptop) is een vakkundig getimede staking. Je bespaart ze van het instellen van apps of het overzetten van bestanden, het kopen van een nieuwe hoes of schermbeschermer en het neerleggen van $ 1.000 op een telefoon die slechts iets beter is dan degene die ze hebben. Het simpelweg bewijzen van de levensvatbaarheid van reparatie is waarschijnlijk genoeg, maar u kunt desgewenst de milieukosten van het vervaardigen van nieuwe apparaten verhogen.

De meeste batterijwissels voor laptops zijn eenvoudig, vooral op Dell-, Lenovo- en HP-computers. Het wordt moeilijker in all-in-one / hybride / tabletachtige apparaten. Voor telefoons is het het gemakkelijkst om met een iPhone te beginnen. Als het voor een vriend is en we de taak als ‘moeilijk’ of moeilijker beoordelen, zorg dan dat er een back-upplan is. Als je wat wilt oefenen voordat je het live doet, kijk dan eens in je gadget-rommellade en probeer een reparatieproject op een niet-cruciaal apparaat.

Neem contact op met de wetgever van uw staat

Dit is het vlees en de aardappelen van belangenbehartiging, omdat het werkt. Wetgevers zouden moeten werken aan dingen waar hun kiezers om geven. Je bent geen nieuwsuitzending en je krijgt ze waarschijnlijk niet in een één-op-één-chat. Maar door contact op te nemen met uw plaatselijke gemeenteraadslid of senator en hen te vertellen waarom u de dingen die u bezit wilt repareren, kunt u de zaken voor iedereen vooruit helpen.

De Repair Association kan je op weg helpen. Klik op uw staat, voer wat informatie in en ze zullen u helpen een gepersonaliseerde e-mail of brief te schrijven, of u helpen een kantoor te bellen zonder uw telefoon aan te raken. Een persoonlijk, herkenbaar verhaal hebben over een correct (of fout) oplossing helpt. Dat geldt ook voor een verhaal over een klein bedrijf, geholpen of gekwetst door de huidige staat van onderhoud. Het ergste dat kan gebeuren, is dat uw wetgever niet reageert (maar meestal wel). Het is het proberen waard en elk verhaal zorgt ervoor dat de beweging menselijker en lokaaler aanvoelt.

Koop gebruikte apparaten en upgrade minder vaak

Je hebt waarschijnlijk een paar dingen gekocht van Craigslist, Facebook Marketplace of Ebay. Misschien heb je met de komst van snelle en gratis verzending en twee jaar “upgrade” -cycli op mobiele telefoons de gewoonte verloren om naar iets te zoeken dat je gebruikte voordat je iets nieuws kocht. Dat is jammer, want een groot deel van de Right to Repair-beweging zorgt ervoor dat dingen worden hergebruikt in plaats van gerecycled. Recycling verbruikt energie en vernietigt materialen; het is een laatste redmiddel, geen oplossing.

In een gezonde reparatie-economie mag het kopen van een gebruikt apparaat niet dapper of gierig zijn. Als u helemaal geen risico wilt lopen bij het lokaal kopen (en misschien repareren) van iets, overweeg dan om iets opgeknapt online te kopen. Sommige fabrikanten hebben hun eigen gerenoveerde winkelpuien, zoals Apple, Dell, Lenovo, HP en anderen. Er zijn ook marktplaatsen die gespecialiseerd zijn in gebruikte apparaten, met nauwkeurigere conditiebeschrijvingen, genormaliseerde prijzen en zelfs enkele garanties en verzekeringen, zoals BackMarket en Swappa. Amazon zelf heeft Warehouse, Second Chance en Renewed (refurbished) storefronts, hoewel je de individuele verkoper en hun garantie- en retourbeleid wilt bekijken.

Post over uw recht op reparatie op sociale media

De officiële hashtag voor de beweging is # RightToRepair – op Twitter, Facebook, Instagram of waar je ook bent. Maar het plaatsen van uw eigen oplossingen, frustraties en gevoelens is net zo effectief, en misschien nog wel meer, dan het opnieuw uitzenden van nieuwsberichten.

Veel bedrijven hebben ons decennia lang ervan overtuigd dat onze enige tool die we hebben als er iets kapot gaat, onze creditcard is. Je vrienden en volgers laten zien dat gewone mensen gereedschap kunnen pakken, handleidingen kunnen bekijken en dingen kunnen repareren, is een virale zet. Zodra het je goed gaat, kijk je in een ander licht naar je spullen. Bovendien is low-key inspireren leuker dan constant goede selfie-verlichting te moeten vinden.

Overweeg herstelbaarheid bij uw aankopen

Een heroïsche reparatie, tegen de verwachtingen in uitgevoerd en met de meest delicate manoeuvres, kan geweldig aanvoelen (vraag me, ik heb het scherm en de batterij van een Galaxy S8 Plus vervangen). Sterker nog, stemmen voor gemakkelijke reparatie met je portemonnee. Zoek naar bedrijven die herstelbaarheid ondersteunen met onderdelen, handleidingen en apparaten die zinvol zijn.

Hun reparatiescores voor laptops, smartphones, tablets en andere apparaten houden niet alleen rekening met hoe gemakkelijk het was om binnen te komen en iets te vervangen, maar hoe groot de kans is dat u in het algemeen iets weer kunt laten werken als het niet meer werkt. Dat betekent beschikbaarheid van onderdelen en handleidingen, duurzaamheid van onderdelen die niet zo gemakkelijk te vervangen zijn en een algemeen ontwerp dat zich leent voor menselijke handen en gereedschappen. Een hoge score voor herstelbaarheid betekent dat uw apparaat waarschijnlijk lang meegaat, of u het nu wel of niet moet helpen met af en toe een oplossing.

Het openen van elektronica klinkt misschien eng, en het beïnvloeden van wetgeving klinkt zeker ingewikkeld, maar je hoeft geen Apple Genius of advocaat te zijn om een ​​verschil te maken. Reparatie is voor iedereen, van basisschoolleerlingen en tieners tot boeren en moeders. Het kan zo simpel zijn als “Nieuwe batterij alstublieft” zeggen in plaats van “Nieuwe telefoon alstublieft”. Alles wat u kunt beheren, kan een enorme impact hebben – dus waarom zou u het niet proberen?

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!