Bever opent eerste retail-recyclestraat van Nederland

Publicatie: 12 sep 2022 | Update: 4 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De buitenwinkel is de enige retailer die 100 procent kan garanderen dat de ingeleverde kleding en andere producten niet op een afvalberg of een verbrandingsoven verdwijnen.

Buitenwinkel Bever maakt sinds juni 2022 bekend dat zij als eerste retailer in Nederland een recyclestraat hebben opgericht. In de recyclestraat worden alle kleding en producten die in de 42 Bever-winkels worden ingeleverd (in 2021 alleen was dat 7760 kg), gesorteerd, en verdeeld over 16 bestemmingen. Daardoor is een duurzaam en circulair ‘tweede leven’ gegarandeerd. Zelf een recyclestraat inrichten is volgens de retailer de enige manier om te voorkomen dat de spullen alsnog op een afvalberg verdwijnen.

Recyclestraat met 16 verschillende bestemmingen

Ieder kledingstuk of product dat bij een Bever-winkel wordt ingeleverd, wordt naar de recyclestraat naast het hoofdkantoor in Pijnacker gebracht. Hier wordt door een speciaal team van duurzaamheidsexperts ieder item beoordeeld en verdeeld over 16 verschillende bestemmingen. Is het product nog te goed om te recyclen? Dan wordt het opgenomen in de 2e Buitenkans-collectie. Slaapzakken worden gedoneerd aan Sheltersuit, goede schoenen gaan naar de medewerkers van Fun Forest of naar andere goede doelen. Producten en kleding die echt op zijn, worden op een zo hoogwaardig mogelijke manier door partners als Blue LoopOriginals, Fraenck en FastFeetGrinded verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Idealiter streeft Bever een circulaire en volledig gerecyclede loop na, zoals bij de reisaccessoires van de Bever Buitenmens-collectie. Veelal dichtbij huis geproduceerd.

Spullen belanden gegarandeerd niet in de fashion-woestijn

De noodzaak van een recyclestraat behoeft volgens de initiatiefnemer niet veel uitleg. De afvalberg van kleding en schoenen blijft groeien. Volgens de Manager Duurzaamheid & Innovatie bij Bever, wordt dit mede veroorzaakt doordat er in de sector wel veel wordt ingezameld, maar te beperkt wordt gekeken naar hoogwaardige oplossingen. In het ergste geval belanden producten alsnog in de woestijn.

Juiste balans met de natuur

Bij Bever is het streven om bij alles wat ze doen de juiste balans met de natuur te vinden. Ze weten dat zij, als winkelketen, de verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen bijdrage aan een wereldwijd probleem van overproductie, overconsumptie en afvalbergen vol onnodig weggegooide producten. Daarom werken ze hard aan een oplossing hiervoor. De recyclestraat is een van de vele initiatieven die ze in het leven hebben geroepen. Zij hopen daarmee consumenten te inspireren om minder te consumeren en voor retailers om niet enkel de klant op te roepen kleding en materialen in te leveren. Maar dat zij er ook voor zorgen dat deze producten een duurzaam en circulair ‘tweede leven’ krijgen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!