Bij Textiles2Textiles worden alle textielvezels opnieuw gebruikt

Publicatie: 17 dec 2022 | Update: 17 dec 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Textiles2Textiles heeft, als enige organisatie ter wereld, een manier gevonden om elke textielvezel opnieuw te gebruiken. Hun innovatieve textiel recycling centers onder de naam Fiber Farm produceren homogene, zuivere en traceerbare Post Consumer Clippings. Een belangrijke stap voorwaarts in het verduurzamen van de textielbranche.

Textiles2Textiles is een organisatie in Wormerveer (Noord-Holland) met ambities op wereldschaal. Ze richten zich op hergebruik van textiel, in de meest ultieme vorm. Geen droom is hun te gek. Letterlijk elk kledingstuk en elke vezel willen ze opnieuw benutten. En daarvoor bedenken ze spannende, nieuwe technische innovaties. Dat maakt hun anders dan alle anderen.

In innovatieve textielrecycling centers genaamd Fiber Farm, verwerken zij -als enige ter wereld- op grote schaal niet-herdraagbaar post- consumenten textiel tot een waardevolle, volledig circulaire grondstof voor de kledingindustrie. Dat levert een uniek product op: PCC (Post Consumer Clippings). Een zuivere, homogene en (ja!) traceerbare grondstof voor de textiel-maakindustrie, gewonnen uit ogenschijnlijk waardeloos afval. Het kan dus wel.

Textiles2Textiles komt voort uit een vrolijk partnerschap tussen het pragmatische sorteerbedrijf Wieland Texiles en de onorthodoxe (keten-) software-ontwerper Retail Experts.

Hun ambities zijn geboren in Wormerveer, maar gaan véél en véél verder. Ze hebben een unieke fysieke en digitale infrastructuur ontwikkeld, waarmee er over de hele wereld Fiber Farm textielreclycling centers kunnen worden opgericht. Zodat ze de ketens kort houden en niet alleen hier, maar overal duurzaam textiel kunnen gaan oogsten. En sinds 21 december 2021 geeft de gemeente Zaanstad als mede-aandeelhouder een extra boost aan hun activiteiten.

Proces

Grondstof opschonen
Hun basismaterialen worden geleverd door inzamelaars van gedragen textiel. Deze grondstof bevat zo’n 10-15% aan niet-textiele vervuiling. Deze verwijderen ze in de eerste stap van hun proces.

Simple sorting
Het textiel wordt gesorteerd naar producttype (schoenen, kleding, tassen, etc.) en herdraagbaarheid. In deze processtap worden de belangrijkste categorieën van herdraagbaar textiel gecreëerd en wordt het niet-herdraagbare textiel gecategoriseerd.

Fiber sorting
In een volledig geautomatiseerd proces wordt niet-herdraagbaar textiel gesorteerd naar kleur en samenstelling.

Cutting & Cleaning
Na het Fibersort proces worden knopen, ritsen en labels verwijderd van de kledingstukken. Dit doen ze met een volledig geautomatiseerde, unieke C&C installatie.

Supplying recyclers
Zodra het C&C proces is afgerond, is de voorraad klaar om geleverd te worden aan mechanische vervezelaars of chemische recyclers. Hun doel is om exclusief te leveren aan klanten die kwaliteit en circulariteit hoog in het vaandel hebben staan, als zij.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!