Bin 2 Barrel is een project waarbij niet-recyclebare kunststoffen worden verwerkt tot diesel. Door dit te doen worden twee problemen tegelijk opgelost: ten eerste vermindert het afval en gebruikt het plastic dat anders op de vuilnisbelt zou belanden of zou worden verbrand; en ten tweede vermindert het de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en bespaart het 2,3 KG Co2-uitstoot per geproduceerde liter diesel.
Ongeveer 7% van de ruwe olie wereldwijd wordt gebruikt om kunststoffen te maken. Het grootste deel van het huishoudelijk plastic wordt na gebruik gerecycled (26%), naar de stortplaats gestuurd (38%) of verbrand (36%).
Door niet-recyclebare kunststoffen te gebruiken om diesel te maken, worden stortplaatsen en milieuvervuiling vermeden. Traditionele verbranding vangt slechts 25% -30% van de energie op, terwijl het Bin 2 Barrel-proces zo’n 85% kan opvangen (ongeveer 3 keer meer).
De brandstof is van dieselkwaliteit: “ultra low sulphur diesel” (EN590) en even duurzaam als biodiesel. Het energetische rendement bij verbranding van de brandstof is bijna drie keer zo hoog als bij directe verbranding van het plastic. De toepassing van chemische recycling zorgt er bovendien op termijn voor dat voorheen niet-recyclebare kunststoffen toch gerecycled kunnen worden. Naast brandstof wordt ook naphta geproduceerd; een grondstof voor nieuwe duurzame plastics.
De voordelen:
- Bin 2 Barrel bespaart ongeveer 51.735 ton Co2-uitstoot door verbranding te vermijden.
- Verlenging van de levensduur en productcyclus van olie-plastic-olie door de afvalproducten te hergebruiken en om te zetten in brandstof
- Vermindering van de afhankelijkheid van fossiele bronnen voor transportenergie.
- Het verkleinen van politieke risico’s en het vergroten van de nationale energiezekerheid in relatie tot de fossiele brandstof
- Stimuleer nieuwe duurzame bedrijfsmodellen en help lokale micro-economieën te creëren door een markt voor afvalplastic te creëren. Dit helpt niet alleen de CO2-uitstoot door het gebruik van alternatieve transportbrandstof te verminderen, maar vermindert ook de hoeveelheid niet-recyclebaar plastic dat tegenwoordig wordt weggegooid. Zo wordt er momenteel elke dag 20 miljoen ton in de oceaan gegooid en vervuilt het de natuurlijke omgeving (de zogenaamde Plastic Soep).