BioBTX opent pilot plant in Groningen

Publicatie: 15 sep 2020 | Update: 26 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

BioBTX heeft op 13 september 2018 een nieuwe pilot plant voor de productie van duurzame platformchemicaliën in Groningen geopend.

BioBTX ontwikkelt de ICCP-technologie (Integrated Cascade Catalytic Pyrolysis) voor de kostenconcurrerende productie van duurzame drop-in aromatische chemicaliën, zoals benzeen, tolueen, xylenen (BTX). Dit zijn onmisbare bouwstenen voor de productie van kunststoffen.

De technologie is zeer flexibel met betrekking tot grondstoffen, waaronder non-food vloeibare en vaste biomassa, maar ook end-of-life materialen. Door gebruik te maken van hernieuwbare koolstofbronnen, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de circulaire economie, het gebruik van fossiele grondstoffen verminderd en de uitstoot van broeikasgassen verlaagd.

De nieuwe fabriek zal in eerste instantie non-food vloeibare biomassa omzetten, zoals glycerol en vetzuren. In een tweede fase wordt de unit geschikt gemaakt voor het verwerken van vaste biomassa en end-of-life materialen, zoals kunststoffen en composieten.

Verhuizing

De pilot plant staat in de nieuwe Innovatiehal op de Zernike Advance Processing (“ZAP”) locatie in Groningen, een semi-industriële omgeving met een focus op biobased producten. Bij ZAP kunnen kennisinstellingen en bedrijven de belangrijke stap nemen van lab naar middelgrote productie, in de werkgebieden groene chemie en biotechnologie. Eerder dit jaar zijn de kantoren van BioBTX al verhuisd naar deze site.

Ze zijn verheugd dat ze deze volgende stap kunnen zetten in de commercialisering van hun technologie, na succesvolle laboratoriumexperimenten in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, aldus Pieter Imhof, CEO van BioBTX. Dit is een mijlpaal in hun werk, dat de transitie naar een duurzame en circulaire economie ondersteunt. Met deze pilot plant kunnen ze de technologie testen en optimaliseren en hun partners monsters verstrekken voor product- en applicatieonderzoek, zoals omzetting in biobased kunststoffen. De opschaling wordt ondersteund door aandeelhouders en via nationale, regionale en Europese subsidies, waaronder RVO, SNN, de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Emmen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!