Bioplastic en zeep uit voedselafval en afgekeurde groenten en fruit

Publicatie: 14 mrt 2023 | Update: 14 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Weggegooide voedselresten, teeltresten die op het veld worden achtergelaten of verbrand, zijn waardevolle grondstoffen om via industriële biotechnologie om te zetten in bioplastics en biosurfacanten. Waste2func krijgt 6,7 miljoen euro Europese steun. Heel wat Belgische bedrijven zetten hun schouders onder dit project, dat ook de CO2-uitstoot sterk vermindert.

Waardevolle grondstoffen

Vandaag worden deze voedselresten vaak weggegooid, op het veld achtergelaten of verbrand en hebben ze dus geen waarde. Dankzij Waste2func worden ze wel waardevolle grondstoffen, die via industriële biotechnologie kunnen worden omgezet in bioplastics en biosurfacanten, met toepassingen in cosmetica en verzorgingsproducten.

Het project dat in 2022 van start ging bracht 12 partners uit 5 landen samen en omvat kmo’s, grote ondernemingen als Croda, Evonik en Ecover, onderzoeksinstituten en landbouworganisaties. Het platform zal de CO2-uitstoot van deze productieprocessen met minstens 20% verminderen, de waarde van afval met een factor 2-10 verhogen en jobs creëren in Belgie en in Europa.

Onnodige uitstoot

De voedselreststromen, zoals groenten en fruit die niet voldoen aan de normen, of slechte batches van voedselverwerkende bedrijven die niet meer kunnen worden verkocht, hebben vaak geen potentiële valorisatie. Daardoor rotten ze gewoon weg op het veld, worden ze weggegooid of zelfs verbrand. Dit leidt tot onnodige CO2-uitstoot, die kan worden vermeden. De uitstoot kan vermeden worden door deze stromen om te zetten in hoogwaardige producten.

TripleW, een Israëlisch/Belgische kmo, Universiteit Gent en Bio Base Europe Pilot Plant ontwikkelden technologie om gemengde partijen voedselafval om te zetten in functionele ingrediënten: meer specifiek in melkzuur en microbiële biosurfacanten.

Die kunnen op hun beurt respectievelijk worden gebruikt voor de productie van bioplastics en als ingrediënt van huishoudproducten, shampoo, cosmetica etc. Waste2func kan een logistiek platform bouwen om het landbouw- en voedselafval in te zamelen en om de conversietechnologie op grote schaal te demonstreren.

Passende vergoeding

De eerste uitdaging is het opzetten van een logistiek platform dat een efficiënte inzameling van niet-gebruikte voedselreststromen mogelijk maakt. Het project zal daarvoor een registratiewebsite en app ontwikkelen waarmee voedselreststromen uit de landbouw en de voedselindustrie kunnen worden geregistreerd voor inzameling door een afvalinzamelaar.

Landbouwers zullen intensief worden geraadpleegd over hoe het project de inzameling van dergelijke voedselresten de moeite waard kan maken en over welke vergoeding daarvoor moet worden gegeven. Op die manier wordt gekeken naar een nieuw verdienmodel voor landbouwers. Daarnaast zal overleg plaatsvinden over de beschikbaarheid van deze reststromen, zowel bij landbouwers als bij de (voedsel)industrie.

12 partners uit 5 landen, waaronder verschillende kmo’s en 3 grote bedrijven, zijn erbij betrokken om het verzamelde afval om te zetten in hoogwaardige producten. TripleW start met de eerste melkzuurproductierondes in hun demonstratiefabriek op de site van Group Op de Beeck in Kallo. Universiteit Gent en Bio Base Europe Pilot Plant hebben onlangs het spin-offbedrijf Amphi-star opgericht om hun technologie voor de productie van microbiële biosurfactanten op de markt te brengen.

De functionele ingrediënten die binnen het project worden geproduceerd, worden vervolgens getest en geëvalueerd in eindproducten door grote bedrijven als Enovik, Croda en Ecover.

Duurzamere industrie

Het uiteindelijke doel aan het einde van het project is zicht te krijgen op de mogelijkheid om op een duurzame en economisch rendabele manier een bioraffinaderij op te zetten waarin functionele moleculen gemaakt kunnen worden uit al dit ingezamelde voedselafval.

Deze functionele moleculen kunnen vervolgens worden gebruikt als bouwstenen voor bioplastics en als ingrediënten in cosmetica, in biologische wasmiddelen en in tal van andere toepassingen. Waste2func zal bijdragen aan een duurzamere industrie door gebruik te maken van hernieuwbare bronnen en door zijn circulaire aanpak.

Minder CO2-uitstoot

Het gebruik van hernieuwbare bronnen door Waste2func zal de CO2-uitstoot met minstens 20% verminderen in vergelijking met de huidige productieprocessen van deze moleculen. Het zal ook de waarde van afval met 2-10 verhogen en zal (hightech) jobs creëren voor de primaire en downstreamsector in België en Europa.

Waste2func wordt mogelijk gemaakt dankzij financiering van de BBI-JU, het wordt gecoördineerd door de Belgische open access pilootfaciliteit voor ontwikkeling en opschaling van biogebaseerde processen Bio Base Europe Pilot Plant.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!