Blade Made recycled afgedankte wieken tot meubilair

Publicatie: 6 okt 2021 | Update: 2 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De wereldwijde windindustrie creëert een groeiende en momenteel zeer moeilijk te recyclen afvalstroom; 20000 afgedankte wieken per jaar. Terwijl ze door hergebruik kunnen worden omgezet in mooie en nuttige stadsmeubels.

Ze hebben met succes de volgende ‘prototypes’ gebouwd: twee zitobjecten, twee speeltuinen, een eye catcher, een bushalte en ze werken aan een voetgangersbrug en geluidswal. Met wieken gemaakte meubels zijn duurzaam, iconisch, concurreren economisch en verminderen de ecologische voetafdruk van projecten waarin ze worden gebruikt. In hun tweede leven kunnen rotorbladen nog 50-100 jaar of langer worden gebruikt. Als Blade made wereldwijd zou worden toegepast, zou het een aanzienlijke rol kunnen spelen bij het verminderen van afval van de windindustrie door een uniek ontwerp te bieden met veel toegevoegde waarde voor de samenleving. De wereldwijde beschikbaarheid van afgedankte rotorbladen maakt ze een zeer interessante bron voor projecten over de hele wereld. Ze willen met Blade Made een wereldwijd netwerk van hubs voor hergebruik opbouwen, waar lokaal beschikbare afvalwieken kunnen worden omgezet in stadsmeubilair met behulp van lokale arbeid.

De impact is tweeledig:

Opgeschaald kan Blade Made een aanzienlijk verschil maken in de hoeveelheid wieken die worden verbrand en gestort, waardoor wordt voorkomen dat landschappen worden vervuild en giftige dampen worden toegevoegd aan de atmosfeer (als ze 5% van het Nederlandse openbare meubilair met wieken bouwen, wordt al het Nederlandse windindustrie afval gebruikt).

Door het gebruiken van wieken ipv nieuwe grondstoffen is het gebruik van nieuw materiaal teruggebracht tot 5%, waardoor de impact op het milieu drastisch wordt verminderd.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!