Blokker start met recycling van oude pannen

Publicatie: 16 aug 2022 | Update: 1 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Vanaf mei 2022 werd er gestart met het inleveren van oude pannen bij Blokker. Hiervoor kun je ook nog een 5 % korting krijgen bij aanschaf van een nieuwe pan. Dit bedrijf verkoopt echter nog steeds pannen met een anti-aanbaklaag waar de beruchte PFAS chemicaliën in zitten. Maar ook pannen van bijvoorbeeld roestvrij staal die wél veilig zijn. Waar moet je opletten?

Bij Blokker kun je nu ook terecht om je oude pannen te laten recyclen, ongeacht van welk merk die zijn en waar je ze hebt gekocht. Je kunt dan gelijk een nieuwe uitzoeken, waar je 5% korting op krijgt. Maar je mag ook je oude pan inleveren, zonder een andere pan te kopen. De korting geldt op alle merken die Blokker verkoopt, uitgezonderd elektrische pannen. Bij aanbiedingen geldt de korting bovenop die prijs. Lever je meerdere oude pannen in, dan geldt er geen stapelkorting op één pan.

De oude pannen gaan van de winkels naar het distributiecentrum van Blokker en van daaruit naar een recyclingfabriek. Die versnippert de pannen en na verdere verwerking, krijg je zo stukjes staal, aluminium en kunststof. Dat is weer te gebruiken om nieuwe producten van te maken.

Giftige anti-aanbaklaag

Waar moet je nu opletten als je een nieuwe pan met die 5% korting bij Blokker wilt kopen? Deze winkelketen heeft namelijk nog steeds een groot assortiment van pannen met een anti-aanbaklaag die PFAS chemicaliën bevatten. De laatste jaren is er veel aandacht voor dit soort chemicaliën, omdat deze stoffen schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van mens en dier. En nauwelijks afbreekbaar zijn. De Keuringsdienst van Waarde maakte bijvoorbeeld in 2021 een roemruchte aflevering hierover, met onder meer aandacht voor vogeltjes die door giftige PFAS-dampen het loodje kunnen leggen. Het RIVM waarschuwt dat PFAS effect kan hebben op het immuunsysteem, op het cholesterol in het bloed en op de lever. Ook kunnen deze chemicaliën nier- en testiskanker veroorzaken.

Verbod op PFAS

Nederland heeft daarom in 2021, samen met vier andere Europese landen, een verbod op dit type chemicaliën aangevraagd bij het Europees chemicaliën agentschap. Doel is om te zorgen dat alle schadelijke PFAS stoffen, zo’n 6.000 in totaal, in één keer verboden gaan worden. Het is de eerste keer dat zo’n groot voorstel tot verbod is ingediend. PFAS chemicaliën zitten nu nog in allerlei producten, zoals regenkleding, anti-aanbak pannen, mobiele telefoons en cosmetica. Bij productie in fabrieken, bij gebruik en via afvalstromen komen deze stoffen in het milieu terecht, in voedsel en drinkwater. Het Amsterdamse kraanwater bevat bijvoorbeeld teveel PFAS, zo waarschuwde Waternet in 2021.

Pannen bij Blokker

Nu heeft een heel aantal pannen die Blokker verkoopt dus nog steeds een anti-aanbaklaag met bijvoorbeeld PTFE. Deze stof is onderdeel van de groep PFAS chemicaliën.

Tefal, die dit soort pannen fabriceert, claimt dat PTFE een veilige stof is. Maar toxicoloog Jamie De Witt waarschuwt in de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde onder meer dat bij de productie van PTFE giftige stoffen vrijkomen, dat bij oververhitting van deze pannen er giftige dampen ontstaan, en dat de anti-aanbaklaag kan afbladderen en zo in je eten terechtkomt.

Het Nederlandse merk BK is bijvoorbeeld al gestopt met gebruik van PTFE in hun pannen. Zij gaan alleen nog pannen maken die vrij zijn van PFAS, van materialen als roestvrij staal, email en gietijzer. Of de pannen hebben een keramische anti-aanbaklaag, waar geen PFAS in zit. Ook andere merken die Blokker verkoopt, zijn vrij van PFAS. Bijvoorbeeld de Buyer en Sola.

Tips

Zo vind je makkelijk een goede pan die geen giftige chemicaliën bevat bij Blokker:

1. Zoek via de website van Blokker uit welke pan je wilt hebben. Bij selectiecriteria kun je bij ‘PFAS vrij’ ja aanvinken, maar dan krijg je alsnog pannen met PTFE. En dit stofje valt toch echt binnen de PFAS-groep.

2. Selecteer dus bij ‘anti-aanbaklaag’ de treffers email, keramisch of geen.

3. Bel naar het filiaal waar je je oude pan wilt inleveren, om te vragen of deze pan op voorraad is. Anders loop je de kans dat de door jouw gewenste pan niet te krijgen is.

4. Blokker verkoopt via hun site ook pannen van verkooppartners, maar die leveren direct aan jou en niet via een winkel van Blokker. Daar heb je dus niets aan om die 5% korting te krijgen.

5. Check online of er geen betere aanbieding is van de door jouw gewenste pan. 5% korting is tenslotte niet zo veel: een pan ter waarde van circa 30 euro wordt er slechts 1,50 euro goedkoper door.

6. Maar ook: hecht niet teveel waarde aan kortingen en aanbiedingen. Een fabrikant die zich bijvoorbeeld wél aan de milieuwetgeving houdt én een eerlijk loon aan medewerkers betaald, maakt meer kosten dan eentje die dit niet doet. Betaal dus zelf ook een eerlijke prijs voor een product.

Vuilnisbak

Oude pannen die niet beschadigd zijn, kun je overigens het beste naar de kringloop- of weggeefwinkel brengen. Een oude pan die wél beschadigd is, kun je ook zo in de vuilnisbak gooien. Voor als je geen tijd hebt om naar de Blokker te gaan. Bij de afvalwerking halen grote magneten alle metalen stukken uit het vuilnis om die te recyclen. Dus je pan krijgt zo altijd een tweede leven.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!