BlueCity Circular Challenge Afvalverwerker

Publicatie: 21 sep 2022 | Update: 10 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wat kunnen we doen met afgedankt gips, spaanplaat, meubelfoam en GFT-afval?

Tijdens de speciale afvalverwerker editie van de BlueCity Circular Challenge zijn vier teams van jonge professionals aan de slag gegaan om voor deze reststromen een nieuwe, hoogwaardige oplossing te vinden. Op 7 juli 2022 heeft de feestelijke finale plaatsgevonden in BlueCity en presenteerden de teams hun oplossingen aan het publiek én de vakjury.

Team Termes is door de vakjury gekozen tot winnaar. Termes is een totaalconcept voor vloeren, bestaande uit underlayment, subvloer en topvloer, gemaakt van afgedankt spaanplaat afkomstig van afvalverwerkers Avalex en HVC. Spaanplaat wordt vaak toegepast in meubels en gebouwen. Dit maakt het een grote reststroom voor de afvalverwerkers.

Gezamenlijk zamelen Avalex en HVC zo’n 75.000.000 kg hout per jaar in, een groot deel (30-40%) bestaat uit spaanplaat. Het materiaal bestaat uit spaanders hout en een binder, vaak kunsthars met formaldehyde, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Door deze samenstelling is spaanplaat lastig te recyclen en wordt het in 87% van de gevallen versnipperd en verbrand om bio-energie uit op te wekken.

Als het aan Termes ligt, komt daar snel verandering in. Na verschillende experimenten in het BlueCity Lab boekten ze succes met het vermalen van het spaanplaat tot fijne snippers, waarna deze geperst kunnen worden tot platen. Het resultaat is een praktische ondervloer om kale vloeren mee te bedekken, voordat er bijvoorbeeld laminaat op de vloer komt. Het team heeft grote ambities met deze reststroom. In de toekomst willen zij een complete vloer gaan aanbieden die van underlayment tot topvloer geheel uit ingezameld spaanplaat bestaat.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!