Op 15 oktober 2018 heeft Boer Group een meerderheidsbelang genomen in Frankenhuis. Met deze strategische overname sluit Boer Group de keten in de circulaire economie voor post-consumer textiel. Ze streven ernaar om de weg naar een volledig circulaire textielindustrie op maat te maken door de hoeveelheid te hergebruiken textiel te vergroten en door innovatie te zorgen dat textiel wordt verwerkt tot nieuwe grondstoffen.
Met de integratie van Frankenhuis binnen Boer Group wordt gezorgd voor een constante aanvoer van grondstoffen en kan een verdere groei in de productie van mechanisch gerecycleerd post-consumer textiel worden gerealiseerd. Frankenhuis is een toonaangevend en enige bedrijf in Nederland dat gespecialiseerd is in mechanische recycling van post-consumer textiel. Boer Group zamelt in, sorteert en maakt al ruim 100 jaar textiel, gedragen kleding en schoenen gereed voor hergebruik. De organisatie bestaat uit drie inzamelbedrijven en zeven sorteerbedrijven in Nederland, België en Duitsland. De 750 medewerkers sorteren ca. 100 miljoen kg gebruikt textiel per jaar en werken voortdurend aan een duurzame oplossing om restafval tot een minimum te beperken.
Mensen, planeet, winst
Duurzaam ondernemen betekent altijd oog hebben voor de balans tussen economische, ecologische en sociale aspecten – zuinig omgaan met hulpbronnen, medewerkers goed behandelen en promoten en toch als bedrijf kunnen groeien.
Mensen
Medewerkers zijn de basis van Boer Group. Met een focus op gezondheid, welzijn en veiligheid investeren ze in een duurzaam personeelsbeleid. Het creëren van fatsoenlijke banen en de bescherming van de rechten van werknemers, evenals het bevorderen van een veilige werkomgeving voor al hun medewerkers, krijgen de hoogste prioriteit. Dit resulteert in langdurige dienstverbanden, ook over generaties heen, gericht op professionele promotie naar leidende posities in de organisaties.
Planeet
Circulariteit is hun insteek. Ze voeren een actief bedrijfsbeleid om meetbare resultaten van topkwaliteit te behalen door de impact op het milieu te verminderen. Ze streven naar een efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Ze streven naar de verbetering van de wereldwijde hulpbronnenefficiëntie bij consumptie en productie door de afvalproductie substantieel te verminderen door middel van preventie, vermindering, hergebruik en recycling.
Winst
Ze bereiken een hoger niveau van economische productiviteit door de diversificatie van hun bedrijven. Daarnaast profiteren hun dochterondernemingen van samenwerking en uitwisseling binnen de Groep. De oriëntatie van de Groep stelt hun in staat te investeren in innovatieve oplossingen om de textielindustrie circulair te maken. Ze onderhouden graag vele langdurige relaties met hun klanten. Daarom ondersteunen ze deze ondernemers voortdurend en creëren ze samen met hen nieuwe zakelijke kansen.
Bronleverancier van de toekomst
Gedreven om constant te verbeteren, werken ze continu aan duurzame manieren om textielrestafval tot een minimum te beperken en betere oplossingen te vinden om textiel in de kringloop te houden. Met dit doel voor ogen hebben ze in 2015 Boer Group Recycling Solutions (BGRS) gelanceerd en financiële en technische ondersteuning gegeven aan veelbelovende projecten die nieuwe methoden voor textielrecycling ontwikkelen. Vandaag de dag werken ze aan veel projecten in hun waardeketen. Hiervoor staat het verbeteren van de geautomatiseerde sortering en de voorbereiding van textielafval voor de specifieke recyclingtechnologieën centraal voor hun. Hun recyclingbedrijf Frankenhuis heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot expert in open en closed-loop recycling met als doel de beste weg te kiezen voor elke individuele textielafvalstroom.
Vezels van gerecycled textiel
Door middel van mechanische vervezeling vinden zowel natuurlijke als synthetische vezels hun weg als grondstof
voor onder andere non-wovens waarbij producten voor bijvoorbeeld auto, drainage en isolatie industrie worden ontwikkelen.
Naast de standaard composities heeft Frankenhuis de mogelijkheid om een, voor de opdrachtgever specifieke, vezel-samenstellingen creëren.
Lengte, eigenschappen, kleur, gewenste toepassing en verwerkingsmethode zijn hierin mogelijke criteria die van belang kunnen zijn.
Voorbeelden van diverse vezels zijn onder andere: jeans-, katoen-, acryl- en polyestervezels.
(Bedrijfs) kleding vertrouwelijk laten verwerken en recyclen
Naast de recycling, ligt het bijzondere specialisme van Frankenhuis ook in het vertrouwelijke verwerken van textiele materialen met een hoog risicoprofiel, zoals bijvoorbeeld: uniformen, bedrijfs- en merkkleding waarbij de garantie gegeven moet worden dat deze niet langer in omloop kunnen komen.
Het TÜV Rheinland-gecertificeerde proces wordt in een aparte, afgesloten gedeelte en onder 24 uurs cameratoezicht binnen het bedrijf uitgevoerd. Hierna ontvangt u als opdrachtgever een officieel certificaat van vernietiging.
Frankenhuis is als enige bedrijf in Nederland TÜV Rheinland-gecertificeerd voor duurzame vertrouwelijke verwerking van textiel en het certificaat “Norm voor proces van textielvernietiging” en zijn daarnaast ook als enige in staat om de recycling van het textiel in-huis toe te kunnen passen. Er wordt met uiterste zorg gekeken welke materialen er ingezet kunnen worden voor verschillende recyclingdoeleinden.
Op deze manier ont-zorgt Frankenhuis meerdere grote bedrijven van hun textiele restmaterialen; van ontvangst tot aan recycling.
(Bedrijfs) kleding of textiel laten recyclen
Frankenhuis biedt u de mogelijkheid om het textiel en (bedrijfs)kleding aan te leveren met als doel zoveel mogelijk te recyclen, in welke vorm dan ook. Dat wil zegen dat de materialen na sortering in de mechanische recycling kunnen worden toegepast, een 2e leven krijgen of worden ingezet als proefmateriaal voor onderzoek en ontwikkelingen.
U kiest hiermee voor de beste route binnen textielrecycling en zult tevens een beslissende bijdrage leveren aan fundamentele onderzoeken in de toekomstige recyclingmogelijkheden.
Advies of informatie over ontwikkelingen in textielrecycling
Door jarenlange ervaring in textielrecycling en uitvoerige materiaalkennis kan Frankenhuis u de hulp en het advies bieden om uw textiele producten te optimaliseren en verduurzamen. De materialen die namelijk vandaag de dag worden ontwikkeld, moeten over een paar jaar ook terug gerecycled kunnen worden.
Frankenhuis is nauw betrokken bij zowel regionale als Europese initiatieven op het gebied van textielrecycling en circulair denken, waaronder ook bijvoorbeeld de chemische textielrecycling. Door het delen van de kennis en ervaring bevorderd Frankenhuis de toekomst van textielrecycling.
Een product laten maken van uw kleding of textiel
Over het algemeen gaat het materiaal van Frankenhuis op grote schaal naar de industrie, maar het is ook mogelijk
om er consumenten producten van te laten maken. Zowel het materiaal van Frankenhuis als ook uw eigen aangeleverde
materiaal kan hiervoor worden ingezet.