Bierbrouwer Hemelswater besloot gebruik te maken van het klimaat en brouwde bier van regenwater. Code Blond is volledig gebrouwen van de Wibautstraat opgevangen regenwater.
Hemelswater brouwde het bier met brouwerij De Prael. Volgens initiatiefnemer Joris Hoebe is het een bitter blond bier, vergelijkbaar met een IPA. Het is precies hetzelfde bier als Bitterblond van De Prael, maar dan gemaakt van regenwater. De meeste mensen vinden het iets zachter smaken dan het origineel, waardoor het nog lekkerder smaakt.
Het bier wordt gefilterd om fijnstof te verwijderen en gekookt zodat alle bacteriën sterven. Hoebe, die bij mediaLAB werkt aan innovatieve ideeën, bedacht het bier om mensen op een leuke manier bekend te maken met het probleem van wolkbreuken. Hij wilde iets tastbaars maken en was thuis al bezig met bierbrouwen. Het idee om bier te maken van regenwater was letterlijk een geschenk uit de hemel.
1200 liter
Voor 1000 liter bier was 1200 liter regenwater nodig. De regen werd opgevangen bij het Volkshotel en bij mediaLAB. Voor Hoebe kwam de regen van de afgelopen tijd als geroepen. Als hij regen zie vallen ziet hij bier vallen. Hoebe hoopt dat andere cafés meedoen met het opvangen van regenwater om zo iets aan de wateroverlast door heftige regenbuien te doen. In ruil voor hun regenwater krijgen ze er een paar weken later hyperlokaal bier voor terug.
Volgens de brouwer is het maken van bier van regenwater al eeuwenoud. Al in de middeleeuwen vestigden Nederlandse brouwers zich naast kerken en kathedralen om regenwater van de daken op te vangen. Mensen dronken toen ook liever bier, omdat het schoner was dan water in die tijd.
Regenwater ijs
Het biertje is bij brouwerij de Prael en binnenkort ook op de tap in cafés en restaurants aan de Wibautstraat te krijgen. Hoebe experimenteert nog met het maken van waterijs van regenwater en in de herfst volgt er misschien zelfs soep.