CaffeInk geeft koffiedik tweede leven

Publicatie: 6 nov 2019 | Update: 2 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

CaffeInk geeft koffiedik een tweede leven als milieuvriendelijke inkt en plantaardige olie. Het bedrijf biedt een circulaire oplossing voor koffieprut door er pigmenten uit te halen en hier duurzame inkt van te maken. Dit biedt tegelijkertijd een groen alternatief voor het vervuilende carbon black pigment dat normaliter in zwarte inkt zit. Eline Leising en haar team zien waarde in koffiedik, waar anderen afval zien.

Wat is het idee achter CaffeInk?

Koffie is de meest gedronken drank ter wereld. Nederlanders alleen al consumeren gemiddeld 2,4 koppen per dag. Wat je misschien niet wist is dat hierbij een gigantische hoeveelheid koffieafval wordt geproduceerd. Wereldwijd wordt er dagelijks een hoeveelheid met het gewicht van drie Eiffeltorens aan koffieafval weggegooid. CaffeInk bedacht een betere bestemming voor koffieprut dan de afvalbak: de printer.

In de laatste jaren zijn er veel nieuwe duurzame alternatieven voor de verwerking van koffiedik bij gekomen. Het probleem echter, is dat dit vooral laagwaardige toepassingen zijn, zegt Eline. Het meeste koffiedik wordt verbrand, terwijl er nog veel waardevolle stoffen in zitten, zoals oliën en kleurstoffen0. Deze stoffen kunnen goed gebruikt worden voor het maken van inkt.

Op dit moment wordt zwarte inkt geproduceerd met het vervuilende carbon black pigment dat ontstaat bij de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Het team van Eline wil dit vervuilende pigment vervangen met een duurzaam alternatief, een inktpigment gemaakt van koffieafval. Doordat koffiedik al van nature donker is, hoeft het niet onvolledig te worden verbrand om een zwarte kleur te krijgen. CaffeInk is het eerste bedrijf ter wereld die via deze unieke methode zwarte inkt maakt van koffieprut.

Waar staat CaffeInk voor?

CaffeInk biedt een schaaloplossing voor de duurzame recycling van koffieafval en streeft ernaar dat alle pigmenten worden gewonnen uit natuurlijke hulpbronnen, vertelt Eline. Om dit te realiseren wil het biotechbedrijf een bioraffinaderij bouwen waar jaarlijks 20.000 ton koffiedik wordt omgezet in 1.000 ton pigment. Deze pigmenten kunnen worden gebruikt in papier, textiel, voeding en cosmetica.

Het duurzame productieproces van de inkt biedt niet alleen een circulaire oplossing voor koffiedik, maar bespaart ook tonnen CO2-uitstoot op jaarbasis in vergelijking met de traditionele productiemethode. Door de inkt lokaal in Nederland te produceren wordt er veel bespaard op transportkilometers – naar schatting het equivalent van zo’n 525 huishoudens.

Waar heb je het meeste aan gehad binnen het ASN Bank Wereldprijs-traject?

Vooral de naamsbekendheid van de ASN Bank Wereldprijs helpt enorm, zegt Eline. Ze worden nu van allerlei kanten benaderd om een keer kennis te komen maken. En dat is natuurlijk erg belangrijk, want ze zijn een business-to-business oplossing.

Wat zijn de plannen van CaffeInk voor 2020?

CaffeInk heeft grote plannen voor 2020. Ze willen in het klein hun bioraffinaderij opzetten met een productiefaciliteit waar we 2.000 ton koffiedik kunnen verwerken. Daarmee willen ze het ontwikkelingsproces versnellen. Ze willen opschalen en hun olie en kleurstoffen optimaliseren voor echt gebruik in verschillende toepassingen. Aan het eind van 2020 willen ze een kleine productielijn opzetten.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!