Cargill opent nieuwe biodieselfabriek op basis van afval in North Sea Port

Publicatie: 23 sep 2022 | Update: 10 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Cargill opende op 15 juni 2022 in zijn Gentse vestiging in North Sea Port zijn eerste ultramoderne biodieselfabriek die afvalolie en – vetten omzet in hernieuwbare brandstof. De biodiesel is bestemd voor de scheepvaart en het vrachtvervoer, waardoor hun koolstofvoetafdruk wordt verlaagd.

Cargill investeert 150 miljoen dollar in de bestaande oliezaad- en biodieselfabriek in Gent en zet zo een eerste stap in de productie van geavanceerde biodiesel. De nieuwe faciliteit zal tot 115.000 ton per jaar produceren, wat het jaarlijkse verbruik van 10.000 vrachtwagens of 150.000 wagens is. Dat levert in de Gentse fabriek 20 nieuwe directe banen en 60 indirecte banen op.

Met deze investering in een volledig nieuwe circulaire fabriek versterkt het de positie van North Sea Port, wat de productie van alternatieve brandstoffen betreft.

Eén van de grootste van Europa

Dit project is het eerste van Cargill om afval om te zetten in biobrandstof en een van de grootste faciliteiten in Europa. Met behulp van toonaangevende technologieën transformeert de fabriek van de Amerikaanse voedingsmultinational allerlei vloeibare afval oliën en -vetten tot geavanceerde biodiesel. Het gaat dan om onder meer gebruikte bak- en braadoliën, talg en residuen van de productie van eetbare olie. Op die manier ondersteunt Cargill de circulaire economie door producten op te waarderen die vroeger werden weggegooid of enkel bestemd waren voor laagwaardige toepassingen. Hiermee wil de onderneming haar ambities waarmaken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en circulaire brandstoffen te stimuleren.

Met deze geavanceerde afvalverwerking technologie bieden ze een innovatieve oplossing die inspeelt op de wereldwijde vraag naar hernieuwbare energie, de milieuvereisten respecteert en klanten bewuster maakt om hun broeikasgas verplichtingen na te komen.

Voor Europa is de geavanceerde biodiesel van Cargill een belangrijke stap vooruit om deze uitdaging aan te pakken. In het verleden was het bijzonder moeilijk om hernieuwbare brandstoffen met lage koolstofuitstoot te ontwikkelen voor de scheepvaart en het zware vrachtvervoer, en dat terwijl transport bijna een kwart van de Europese broeikasgasemissies vertegenwoordigt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!