Het bedrijf Chainable brengt samen met twee partners keukens op de markt die oneindig te recyclen zijn. De keukens bestaan uit stalen klikframes, in allerlei maten en vormen. De stalen frames gaan oneindig lang mee, waardoor je minder dan de helft houten materialen gebruikt voor het maken van een keuken dan je normaal zou gebruiken.
Geen bomen kappen
Er worden geen bomen gekapt, alleen gerecycled materiaal wordt gebruikt om houten panelen te maken voor de keukenkastjes.
Jaarlijkse afvalberg 40.000 ton
Het bedrijf Chainable benaderd voor hun circulaire keuken vooral de woningcorporaties en commerciële verhuurders. In deze branches worden jaarlijks ongeveer 200.000 keukens vervangen omdat ze na ongeveer vijftien jaar helemaal op zijn. Dat is een jaarlijkse afvalberg van 40.000 ton die naar de verbrander gaat. Chainable biedt corporaties aan dat ze onze nieuwe keuken huren of kopen met de garantie dat als de keukens hun einddatum hebben bereikt, zij het afval terugnemen. Daar worden er splinternieuwe panelen van gemaakt. Terwijl het stalen frame kan blijven staan.
Energievreters
Daar komt bij dat huurders in de sociale sector, zeker als ze beginnen, vaak met oudere elektrische apparaten in een keuken beginnen. Alles ouder dan vijftien jaar vreet energie. Een oude koelkast gebruikt soms wel tot acht euro per maand meer aan energie.
Organische groei
De terugkoopverklaring die getekend wordt met corporaties is voor Chainable een verplichting om afval terug te nemen. Dit wordt gerecycled en als meerdere bedrijven dit ook gaan doen zitten ze niet met een afvalberg en worden ze aangespoord om apparaten of producten te maken die óf veel langer mee gaan, of her te gebruiken zijn. Zo groeit de wereld van de circulaire economie organisch.
Wereldprijs
De keuken van Chainable is inmiddels opgevallen bij een vakjury die zes finalisten koos die nu kans maken op de ASN Bank Wereldprijs 2021. De hoofdprijs is 25.000 euro.