Chemische recycling matrassen, de eerste proeven zijn veelbelovend

Publicatie: 5 apr 2022 | Update: 4 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Op dit moment worden de meeste afgedankte matrassen thermisch gerecycled of op gestort op stortplaatsen. BASF en schuimspecialist NEVEON werken samen om een ​​gesloten productkringloop voor matrassen tot stand te brengen. Deze samenwerking wil matras schuim terugbrengen in de productlevenscyclus. De twee bedrijven zijn van plan om dit jaar nog de eerste proefhoeveelheden gerecycleerd matras schuim te verkrijgen, gemaakt van ingezamelde gebruikte matrassen.

BASF ontwikkelt een nat chemisch recyclingproces voor gebruikte matrassen van flexibel polyurethaan. De eerste proeven zijn hoopgevend. De originele polyolen kunnen worden teruggewonnen uit het gebruikte matras schuim en opnieuw worden gebruikt om hoogwaardig schuim te produceren. Zo kunnen nieuwe matrassen worden geproduceerd uit alternatief polyurethaan in plaats van conventionele materialen uit fossiele grondstoffen.

Volgens BASF is het recyclen van matrassen de samenwerking tussen alle fasen van de waardeketen van eminent belang. Dit bedrijf wilt samen met NEVEON een partnernetwerk ontwikkelen om stap voor stap de cirkel te sluiten. Verder geeft NEVEON aan dat de toekomst de circulaire economie zal dragen. Het is de taak van de industrie om de transformatie naar circulair systeem te stimuleren, waarbij producten aan het einde van hun levenscyclus geen afval zijn, maar grondstoffen voor een nieuw product.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!