Circomat label introduceert Ecomat

Publicatie: 27 aug 2021 | Update: 18 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Onder het Circomat label introduceert Ecomat haar eerste isolatiemat volledig gemaakt van gerecycleerde (textiel)vezels. Een beetje nieuw binnen Ecomat omdat het geen hergroeibaar of bio-ecologisch materiaal is. De voorganger in ons gamma, Biofib Trio was ook met katoen maar bevat evenveel vlas en hennep.

Het is dus zeker een buitenbeentje in hun assortiment naast natuurvezels zoals houtwol, graswol en hennep. Ze lanceren het dan ook graag als een typisch Circomat-product, waarbij ze meer nadruk leggen op hergebruik en herwaardering van bepaalde materiaalstromen.

De grondstoffen van dit product zijn gerecycleerde textielvezels van (voornamelijk) jeanskledij. Hier worden enkel vezels gebruikt waarvan ze geen nieuwe jeansbroeken of ander textiel meer kunnen maken. Daarvoor zijn er andere toepassingen zoals bijvoorbeeld HNST doet in Antwerpen of de ESG groep: zij maken van de beste vezels nieuw garen door toevoeging van tempex en zo nieuwe jeans. Wat er overblijft, meestal de gebroken korte vezels, gebruiken ze om deze isolatiematten te maken. Die kunnen op zich in principe later weer hermaakt worden tot andere isolatieproducten. Zo maken ze de afvalberg weer een stuk kleiner en springen ze slim om met de restanten van oude lineaire productieprocessen (en modegrillen).

Wie weet worden in de toekomst ook Antwerpse jeansbroeken (tenminste de niet herbruikbare vezels) als grondstof gebruikt voor het maken van deze Pavatextil-P matten.

Intussen kan je al zachtjes gebruik maken van deze zalige aaibare mat: ze glooit mee met elke vormgeving en ze voelt superzacht aan. Heerlijk om met de zachte hand te verwerken en te snijden met een mes of isolatiezaag. Een ideale mat om zonder stof en vuiligheid na te isoleren. Denk aan :

  • isoleren van scheidingswandjes tussen kamers :geluidstrillingen verzinken in de souplesse.
  • isoleren van valse plafonds: leidingen verdrinken in de mousse.
  • isoleren van electrospouwen bij houtskeletbouw: de matten van 45mm passen ideaal tussen kepers van die dikte maar laten toch leidingen door.

Met Pavatextil-P kan je ook hellende dampopen daken isoleren: de matten bestaan tot 200mm dikte. Ideaal is deze dan aan de buitenzijde te beschermen met een Pavatex Isolair onderdak. Samen zorgen ze voor de beste bescherming tegen warmte en koude en omgevingslawaai. Voor dampdichte daken en platte daken zien ze liever beter vochtbufferend materiaal.

Pavatextil is een mooie opvolger voor Biofib Trio en de lichtste en minst vezelige isolatiemat uit hun assortiment. Niet bio-ecologisch maar niet kwader dan de jeansbroek in je kast:-) Een Circomat product.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!