Circulair Brekr-zadel van bankstel uit de kringloopwinkel

Publicatie: 19 aug 2022 | Update: 1 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Brekr gaat leer van bankstellen gebruiken voor speciale zadels op de elektrische brommers. Dit wordt gehaald van de kringloopwinkels Aktief in de Achterhoek. Jaarlijks blijven in Nederland ruim 40.000 leren banken tevergeefs bij de kringloop wachten op een tweede leven. In het ergste geval belanden ze zelfs bij het grofvuil. Zonde, want het leer van deze banken is vaak nog goed, vinden Brekr en Aktief. 

De productie van een nieuw leren bankstel betekent 90 kilogram uitstoot CO2, weet de directeur van kringloopbedrijf Aktief. Een groot deel van die leren meubelen krijgt geen tweede leven en blijft staan bij de kringloop. Zij krijgen jaarlijks veel leren bankstellen en fauteuils binnen. In de ideale situatie verkopen ze deze natuurlijk weer, maar in praktijk blijkt zo’n 70 procent daarvoor niet geschikt.

Zadels met karakter

Brekr, de producent van elektrische brommers in de Achterhoek, gaat nu het leer gebruiken voor de productie van speciale zadels, die klanten kunnen bestellen in plaats van het gewone zadel. Het leer wordt bij de kringloop voorzichtig uit de bank gesneden om vervolgens door Miller Kustom Upholstery vermaakt te worden tot zadel. De meeste mensen kiezen voor nieuw leer, terwijl gebruikt leer niet van mindere kwaliteit is. In tegenstelling: het behoudt zijn sterkte en straalt karakter uit. De zadels van tweedehands leer vallen onder dezelfde garantieperiode als de standaard zadels.

Brekr x Aktief

Brekr is trots op de samenwerking met Aktief. Brekr ontwikkelt en bouwt de elektrische brommer: de Brekr model B. Gebruikt leer is uniek. Het geeft het zadel een uitstraling die je met nieuw leer nooit kun creëren. Standaard biedt Brekr een zwart of bruin kunstlederen zadel aan, maar vanaf nu zijn de mogelijkheden eindeloos. Het bedrijf kijkt uit naar meer van dit soort samenwerkingen om circulariteit te bevorderen en daarmee Brekr als merk verder te ontwikkelen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!