Circulair textiel van Saxcell

Publicatie: 16 apr 2021 | Update: 16 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Saxcell, een spin-off van hogeschool Saxion, gaat in een nieuwe productiefaciliteit hoogwaardig textiel maken op basis van gebruikt textiel. In Enschede worden oude katoenvezels door een duurzaam recycleproces omgezet in nieuwe cellulosevezels voor het nieuwe textielvezel Saxcell.

Saxcell is een samenwerking tussen hogeschool Saxion, de vijf uitvinders, Sympany, Wevotex en drie Turkse textielbedrijven: Ugurlular, Modeko en Selin Tekstil. Samen zijn zij eigenaar van Saxcell. Elke aandeelhouder neemt een deel van de textielproductieketen voor zijn rekening. Samen creëren zij een circulair proces van post-consumer textiel tot gerecycled textiel.

In Enschede wordt straks 100 kilo vezelpulp per dag geproduceerd, hiervoor is 100 kilo textiel nodig. Het textiel wordt geleverd door textielinzamelaar Sympany en textielproducent Wevotex. Dit textiel wordt in de productiefaciliteit allereerst tot kleine deeltjes ontrafeld, ook wel vervezeling genoemd. Daarna vindt via het recycleproces van Saxcell de pulpproductie plaats. De pulp gaat vervolgens naar Turkije, waar er met een natspinproces garen en doek van gemaakt wordt.

Alleen al in Nederland wordt jaarlijks 145 miljoen kilo textiel weggegooid. Hiervan is volgens Saxcell ongeveer 65% geschikt om te recyclen. Het recycleproces is milieuvriendelijker dan de productie van katoen: het kost géén landbouwgrond, pesticiden, insecticiden én verbruikt minder water. Daarnaast kan het oplosmiddel om te recyclen voor meer dan 99% worden hergebruikt. De Saxcell vezel zelf kan ook vele malen gerecycled worden. Het resultaat is een milieuvriendelijk,100% gerecycled en eindeloos recyclebaar product.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!