Circularity wil oude kleding recyclen

Publicatie: 17 jun 2022 | Update: 17 jun 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Circularity wil oude kleding niet alleen weer nieuw leven geven, door ze tot bekleding van autostoelen of poetsdoeken te maken. Maar zij willen ook kwalitatieve nieuwe kleding vervaardigen. Een samenwerking moet hierbij de input garanderen.

Textielproducent Circularity wil in Etten-Leur oude kleding en ander textiel gaan verwerken tot 100 procent gerecyclede en circulaire textielproducten. Het bedrijf is daarom bezig een installatie op te zetten. Gewenst wordt dat per eind 2022 de eerste circulaire t-shirts uit de fabriek moeten rollen.

Voor de input is Circularity een samenwerking aangegaan met de Duitse textielinzamelaar Soex. Dit bedrijf verzamelt niet alleen post-consumer textiel, maar ook bijvoorbeeld restpartijen van winkels. Soex levert dit materiaal aan Circularity, dat weer nieuwe kleding van gaat maken. Circularity draagt zorg voor het hele proces, van het vervezelen van de oude kleding en het spinnen van nieuw garen tot het breien van nieuwe stoffen en het naaien van de kleding.

 

UPV

 

Volgens Circularity is er veel belangstelling voor hun producten, omdat ze aantrekkelijke prijzen hanteren. Anderhalfjaar geleden was die belangstelling er nauwlijks, maar sinds de introductie van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel is alles in een stroomversnelling geraakt. Wanneer de UPV in 2023 ingaat, moeten importeurs en producenten die bijvoorbeeld werkkleding leveren aan industriële klanten, die kleding aan het einde van de levensduur ook weer terugnemen. Vandaar dat er nieuwe samenwerkingsverbanden worden aangegaan met hen.

De samenwerking met Soex garandeert een constante inputstroom voor Circularity. Een eenzelfde soort fabriek wilt Circularity opzetten in Duitsland, de startdatum is afhankelijk van de leveringsduur van de benodigde machines.

 

Geen excuus

 

Met de nieuwe installatie zal Circularity textiel weghalen uit de excuuscultuur. Het dumpen van oude textiel moet volgens Circularity tot het verleden tijd horen. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat katoen steeds schaarser wordt, terwijl de wereldbevolking groeit.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!