Een cluster van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden gaat werk maken van een efficiëntere broodketen.
De inrichting van een winkelschap kan bijdragen om retourstromen van brood te verminderen of te voorkomen.
Dagelijks worden in Nederland 700.000 broden te veel gebakken. Consumenten thuis verspillen ongeveer de helft van deze hoeveelheid en ook in het overige deel van de keten valt nog veel winst te behalen. Zo gaat bij supermarkten 8 procent van het brood retour om hiervan veevoer te maken. Over de vlag van het Circular Food Center wil het cluster ‘Voorkomen en verwaarden van retourstromen binnen de broodsector’ hier iets aan doen.
In deze cluster zitten diverse bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden, waaronder European Bakery Innovation Centre en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling staat aan het roer van dit cluster. Directeur Toine Timmermans van de stichting benadrukt dat er reeds diverse oplossingen bestaan om de broodketen efficiënter te maken, zoals het gebruik van data voor nauwkeurige productie en de verkoop van vers ingevroren brood. De focus ligt nu op het wijzigen van de spelregels om retourstromen te minimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er nieuwe afspraken binnen de keten worden gemaakt of dat de schappen in de winkels anders worden ingericht. De partners in het cluster streven ernaar om bestaande oplossingen op te schalen en daarbij een gezond verdienmodel te hanteren. Afgelopen augustus lanceerde de stichting samen met bakkers en supermarkten nog een campagne om de verspilling van brood door consumenten te verminderen.
Clusters
Dit is het tweede cluster binnen het Circular Food Center. Vorig jaar ging het cluster rondom een circulaire, dierlijke eiwitketen van start. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Initiatiefnemers zijn Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk.