Coca-Cola gaat volledig over op gerecycled plastic

Publicatie: 10 sep 2020 | Update: 22 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Nederland is het tweede land wereldwijd waar Coca-Cola stopt met het gebruik van nieuw plastic in flessen. Het gehele portfolio van Coca-Cola Nederland gaat over op flessen van 100 procent gerecycled plastic. Naast plasticvermindering, wordt de CO2-voetafdruk met 42 procent vermindert, ten opzichte van flessen van nieuw ‘virgin’ plastic.

De transitie start vanaf oktober 2020 met alle kleine plastic flesjes, gevolgd door alle grote plastic flessen in 2021. Na Zweden is Nederland het tweede land ter wereld waar deze overstap wordt gemaakt. De primaire verpakking van Coca-Cola producten in flessen is de PET fles, deze is 88 procent van de gehele verpakking, de overstap van op 100 procent gerecycled plastic levert een besparing op van 10.000 ton virgin plastic per jaar.

Flessen blijven volledig recyclebaar

De plastic flessen blijven volledig recyclebaar zodat ze steeds opnieuw kunnen worden gebruikt als grondstof voor nieuwe flessen. Het gerecycled plastic dat wordt gebruikt in deze flessen is afkomstig uit Nederland, dankzij een sterke lokale infrastructuur voor inzameling en recycling van verpakkingen.

Verpakkingen blijven verduurzamen

De stap naar 100 procent gerecycled plastic sluit aan op de duurzaamheidsambities van Coca-Cola. Coca-Cola in Nederland werkt al lange tijd aan het verder verduurzamen van alle verpakkingen en betrekt daarbij ook de consument. Met de in Nederland ontwikkelde zomercampagne Don’t buy Coca-Cola if you don’t help us recycle zette het bedrijf in 2019 de kracht en het bereik van zijn grootste merk in om recycling te stimuleren. Wereldwijd is de ambitie van Coca-Cola om tegen 2030 voor de verkoop van elke verpakking een ander blikje of fles in te zamelen en te recyclen.

Circulariteit

Karlijn in ‘t Veld, country director bij Coca-Cola Nederland zegt dat zij erg blij is met deze belangrijke mijlpaal. Het is hun verantwoordelijkheid om meer duurzame aankopen toegankelijker te maken voor klanten en consumenten en daar helpen ze hen graag bij. Deze stap is in lijn met hun ambitie waarbij ze tegen 2025 elke fles die ze verkopen weer ingezameld willen zien om opnieuw te kunnen recyclen.

CO2 neutraal in 2040

Naast het verduurzamen van de producten, is de ambitie van Coca-Cola om in 2040 over de gehele waardeketen klimaatneutraal te zijn. Zo is het in de fabriek in Dongen de ambitie om in 2023 al CO2-neutraal te zijn. Bijvoorbeeld door af te stappen van aardgas en LPG wagens te vervangen door elektrische. Verduurzaming van de verpakkingen werd ook gedaan met de introductie van de KeelClip verpakkingen, waarmee minimalistisch karton het plastic om blikjes heen vervangt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!