Coca-Cola Europacific Partners, de frisdrankproducent bekend van onder andere de merken Coca Cola, Sprite, Fanta en Fuze Tea, heeft geïnvesteerd in CuRe Technology. De duurzaamheidsstrategie van Coca-Cola Europacific Partners is om in West-Europa het komende decennium de productie van op fossiele grondstoffen gebaseerde PET flessen af te bouwen naar 100 procent gerecycled of hernieuwbaar materiaal. Moeilijk te recyclen plastic polyester wordt hier verwerkt zodat het weer geschikt is voor voedselverpakkingen.
Polyethyleentereftalaat werd in 1941 ontwikkeld. Het is een polyester die in veel producten wordt verwerkt. De kunststof wordt onder andere gebruikt voor PET-flessen en andere verpakkingen voor voedingsmiddelen en voor industriële en textielvezels. Meer dan negentig procent van alle polyesterproducten wordt (nog) niet gerecycled. Dat is 64 miljard kilo gebruikt polyester per jaar over de hele wereld. Als je dat in vrachtwagens zou stoppen, kun je jaarlijks twee rondjes om de aarde maken met een sliert van vrachtauto’s.
Een circulaire polyesterketen
Plastic kun je niet eindeloos mechanisch recyclen, omdat de kwaliteit op den duur achteruitgaat. Voor voedselverpakkingen gelden strenge richtlijnen en chemische recycling biedt hierin een oplossing, omdat je hiermee veel beter kunt zuiveren. In de circulaire polyesterketen van CuRe Technology kan polyester mechanisch gerecycled worden.
Wat doen Cumapol en CuRe Technology precies?
Bij Cumapol worden korrels gemaakt van helder lichtblauwe flakes van statiegeldflessen. Polyester bestaat uit twee chemieblokjes: teraftaalzuur en glycol. Die blokjes zitten om en om aan elkaar vast tot ongeveer honderd units. Dat maakt van polyester een evenwichtsreactie. Doe je bij polyester wat glycol en je verwarmt dit tot boven het smeltpunt, dan kun je die keten doormidden knippen en krijg je een kortere keten. Daardoor wordt de viscositeit lager. Normaal gesproken wordt polyester bij 280 graden dikker dan stroop. Als je dat goed wilt filtreren, dan moet je er veel druk op zetten. Bij Cumapol is de kleinste maat om dat aan te kunnen 40 micron. Alle deeltjes die kleiner zijn, blijven er dus in zitten. Dat is zuiver genoeg om er weer een transparante fles van te maken, maar die flessen worden wel steeds donkerder. Vooral bij de hals van de fles kun je dat zien. Met deze manier van mechanische recycling wordt bij Cumapol zo’n 2 miljoen PET-flessen per dag verwerkt. Maar via dit mechanische procedé kan de kleur bijvoorbeeld niet gefilterd worden, daarvoor moet je chemisch recyclen.
In juli 2021 maakte het bedrijf bekend dat alle plastic flessen overgaan naar de rPET-flessen van 100 procent gerecycled plastic – de kleine flesjes waren sinds oktober 2020 al volledig van gerecycled materiaal (minus de dop en het etiket, die zijn wel 100 procent recyclebaar).
Coca-Cola: minder en duurzamere verpakkingen
Coca-Cola Europacific Partners is een multinationale bottelarij die zich bezighoudt met de marketing, productie en distributie van Coca-Cola-producten en andere dranken. In Nederland werkt het bedrijf al lange tijd aan het verder verduurzamen van alle verpakkingen en het verminderen van het gebruik van nieuw plastic binnen de hele keten. Zo introduceerde het bedrijf een jaar geleden de KeelClip-verpakking, waarmee minimalistisch karton het plastic om blikjes heen vervangt.
Ook houdt het merk zich bezig met het verkleinen van de hoeveelheid plastic in de flessen – de 1,5-literfles van Coca‑Cola is al een stuk lichter dan een paar jaar geleden – en wordt er ook gewerkt aan verdere innovaties zoals het ontwikkelen van alternatieven zoals een papieren fles en verpakkingsvrije oplossingen. Daarnaast worden ook de plastic omverpakkingen van multipacks en de transportverpakkingen van alle drankverpakkingen (plastic flessen en blik) gemaakt van 100 procent gerecycled plasticfolie (waarvan 50 procent post-consumer en 50 procent pre-consumer plastic afval).
Met CuRe Technology kan CCEP het komende decennium meer dan 200.000 ton PET op basis van fossiele aardolie uit het primaire verpakkingsportfolio halen. Deze volledige overstap sluit aan op de ambitie van Coca Cola in Nederland om lokale en meer circulaire oplossingen te stimuleren, waar plastic geen afval meer is maar nieuwe grondstof.