De Nederlandse Coolbricks maakt bakstenen van landbouwafval en koeienmest. De uitvinders haalden hun inspiratie uit India, waar huizen worden bepleisterd met koeienmest. Volgens het bedrijf zijn de stenen waterdicht, en zelfs sterker en goedkoper dan traditionele bakstenen. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op Afrika.
We hebben in Nederland natuurlijk heel veel koeienstront dankzij onze kaasproductie, lacht de medeoprichter Emile Smeenk van CoolBricks, maar het idee is oorspronkelijk in India bedacht. De huizen worden er met aarde gebouwd en om te vermijden dat ze deels wegregenen, worden de muren bepleisterd met koeienmest. Maar dat gaat er telkens weer af.
Daarom probeerde bedenker Yask Kulshreshtha, in samenwerking met de Technische Universiteit van Delft, of er ook bakstenen gemaakt konden worden van koeienmest. Het bleek dat ze niet alleen waterbestendig zijn, maar ook sterker en de helft goedkoper dan traditionele bakstenen.
Koeienmest wordt al duizenden jaren gebruikt, maar niemand wist wat het geheim was. Het recept hiervan is zanderige leem, verse koeienmest en resten van landbouwafval. Dat alles pers je onder hoge compressie met handpers in blokken en die droog je vervolgens aan de lucht.
Hun stenen moeten dus niet gebakken worden, in tegenstelling tot de traditionele bakstenen die dagenlang aan hoge temperaturen worden verhit. Dat zorgt voor een enorme uitstoot.
Bouwen met leem en aarde gebeurt al duizenden jaren en in sommige landen, zoals India en Yemen, gebeurt het nog vaak. Wereldwijd zijn er veel goede voorbeelden, zelfs gebouwen tot 7 verdiepingen hoog. Ook delen van de Chinese Muur zijn gebouwd uit aarde.
Ze denken vaak dat nieuwe bouwmaterialen, zoals beton, veel beter zijn. Maar de oude technieken zijn niet voor niets duizenden jaren zo succesvol geweest. Het komt erop neer om die oude technieken heruit te vinden en te verbeteren.
Ze hebben intussen al 2,5 jaar een paviljoen staan in Nederland, een soort testhuis. En ondanks de regen, wind en vorst staat het paviljoen er nog ontzettend goed bij. Er is amper erosie. Ze verwachten dat hun stenen zeker een levensduur van 50 jaar halen.
CoolBricks richt zich momenteel vooral op Afrikaanse landen. Ze hebben het proces zo ontworpen dat je de stenen kan maken in het meest afgelegen dorp in Afrika, met lokale producten en zonder elektriciteit. De eerste projecten lopen nu in Oeganda, maar ook in West-Europa is er potentieel.