Coronaproof shoppen voor tweedehands kleding door de ketting kledingruil 

Publicatie: 20 jun 2021 | Update: 6 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Met de ketting kledingruil kun je tweedehands shoppen én contact leggen met je buurt! Waarom nieuwe kleding kopen als je óók de leukste tweedehands items kunt scoren? Tweedehands kleding is duurzamer, goedkoper en vaak ook nog eens een stuk leuker! Helaas moesten ze het tijdens de coronacrisis een hele tijd doen zónder kringloopwinkels en kledingruilfeestjes, waardoor tweedehands shoppen een stuk lastiger werd. Een Amsterdamse kledingruilgroep bedacht daarom een coronaproof alternatief voor een kledingruilfeest: de ketting kledingruil!

Met de ketting kledingruil kun je op een laagdrempelige én coronaproof manier kleding ruilen met mensen uit je buurt. De eerste ketting kledingruil begon vlak na de eerste lockdown in Amsterdam, maar inmiddels vind je kledingkettingen in 272 steden en dorpen door heel Nederland.

Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers. Haar kledingruilgroep kwam regelmatig bij elkaar om kleding te ruilen, maar door de coronamaatregelen was dit niet meer mogelijk. Eén van de deelnemers uit de ruilgroep had haar tas al klaar staan voor het volgende kledingruilfeestje, toen ontstond het idee om de tas langs de verschillende adressen te laten reizen. Inmiddels is Nichon een dagtaak aan het coördineren van nieuwe kettingen door heel Nederland.

Hoe werkt de ketting kledingruil?

Het concept is simpel. Een groepje mensen dat bij elkaar in de buurt woont geeft via een logische route tassen met kleding aan elkaar door. Zodra de tas bij jou thuis aankomt, heb je 3 dagen de tijd om te ‘shoppen’ voordat je de tas weer naar het volgende adres op de route brengt.

Je mag uit de tas meenemen wat je wil, en je mag mooie kledingstukken toevoegen die je zelf niet meer draagt. Dit hoeft niet 1 op 1. Soms haal je er één leuke blouse uit en stop je er drie items bij, maar het is ook wel eens andersom.

De kledingkettingen worden gecoördineerd door vrijwilligers zoals Nichon. Er zijn verschillende kettingen actief, zo vind je naast tassen met dameskleding ook tassen met kinderkleding of accessoires. In de meeste kettingen vind je kleding van maat S tot L, maar er zijn inmiddels ook een aantal kettingen voor dames met een maat meer gestart. Zo is er voor ieder wat wils!

Nieuwe kleding én contacten

De ketting kledingruil is een makkelijke manier om kleding te ruilen, maar óók om nieuwe mensen uit je buurt te leren kennen. Iets wat in tijden van corona niet altijd zo gemakkelijk is.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!