Covestro hergebruikt hardschuim uit koelkasten en gebouwen

Publicatie: 29 okt 2022 | Update: 31 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Covestro werkt samen met 21 partners uit negen landen om de materiaalkringloop voor hard polyurethaan (PU) schuim te sluiten. Het isolatiemateriaal in koelkasten en gebouwen helpen deze schuimen om de energie-efficiëntie aanzienlijk te verhogen. Tot op heden ontbreekt er een gecoördineerd afvalbeheer en geschikte recyclingprocessen. Het door Covestro gecoördineerde CIRCULAR FOAM-project wil daar verandering in brengen.

Onder de paraplu zullen experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de samenleving de komende vier jaar een uitgebreid oplossingsmodel ontwikkelen. Het doel is om de materiaalkringloop voor PU-hardschuimen te sluiten en de Europese implementatie van deze blauwdruk voor te bereiden. Dat kan in Europa vanaf 2040 jaarlijks een miljoen ton afval, 2,9 miljoen ton CO2-uitstoot en 150 miljoen euro verbrandingskosten besparen.

Circular Foam is voor Covestro, een bijkomend vuurtorenproject waarmee ze de realisatie van de circulaire economie bevorderen en beslissende stappen zetten naar een duurzame toekomst. Een belangrijke sleutel daarvoor is de ontwikkeling van innovatieve recyclingtechnologieën voor zoveel mogelijk soorten plastic. De chemische recycling van hard polyurethaanschuim wordt hierbij een belangrijke schakel in deze keten.

Chemische recycling baant de weg naar een circulaire economie

Chemische recycling maakt hergebruik mogelijk van materialen die aan het einde van hun levenscyclus vanwege hun eigenschappen niet opnieuw in de materiaalcyclus kunnen worden geïntroduceerd door mechanische recycling. Hieronder vallen ook PU-hardschuimen uit koelkasten en gebouwen. Tegenwoordig worden deze materialen verbrand voor energieterugwinning. Hierbij gaan de gebruikte grondstoffen verloren en ontstaat er een hoge CO2-uitstoot.

Dankzij het project Circular Foam komt daar verandering in. Onder leiding van Covestro onderzoekt en ontwikkelt het innovatieproject twee mogelijke recyclingpaden voor PU-hardschuim: chemolyse en slimme pyrolyse. Het doel bij de ontwikkeling van de twee nieuwe processen is om polyolen en aminen als grondstof voor de productie van PU-hardschuim in een zo hoog mogelijke kwaliteit te verkrijgen en zo hergebruik mogelijk te maken.

Om dit te bereiken werkt Covestro nauw samen met RWTH Aachen University en haar CAT Catalytic Center, ETH Zürich, BioBTX en de Rijksuniversiteit Groningen. Het project zal ook onderzoeken hoe de twee processen zo snel mogelijk kunnen worden overgezet naar industrieel gebruik. Covestro had eerder al een chemisch recyclingproces voor flexibel schuim uit matrassen ontwikkeld en begin 2021 met succes op pilotschaal geïmplementeerd.

Materiaalkringlopen effenen de weg naar een duurzame toekomst

Een van de randvoorwaarden voor de recycling van PU-hardschuim in de EU is de systematische inzameling, demontage en sortering van het materiaal in heel Europa aan het einde van zijn levensduur. Er is een aanzienlijk potentieel voor verbetering op dit gebied, aangezien tot nu toe minder dan de helft van alle afgedankte koelkasten in Europa wordt ingezameld. Optimalisatie van de productformulering voor hardschuim kan ook een betere recycling bevorderen.

Covestro zal op al deze gebieden samenwerken. Ze zijn verheugd om hun expertise op het gebied van applicatieontwikkeling, digitale R&D en chemische recycling naar het project te brengen, dat een impuls zal geven aan een nieuw, pan-Europees circulair ecosysteem voor hard polyurethaanschuim.

Het Circular Foam-project vertegenwoordigt daarom een nieuwe belangrijke bouwsteen in het strategische langetermijnprogramma van Covestro om het bedrijf volledig af te stemmen op de circulaire economie. Het bedrijf maakte pas eind september 2021 bekend dat het de komende tien jaar circa een miljard euro gaat investeren in projecten die specifiek gericht zijn op circulaire economie.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!