Cyclin produceert 100% circulaire panelen op basis van reststromen papier

Publicatie: 22 sep 2023 | Update: 22 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Sinds maart 2023 is er een nieuw biobased en circulair Nederlands akoestisch materiaal op de markt.

In Venlo produceert Cyclin® 100% circulaire panelen op basis van reststromen papier, met excellente geluidsisolerende en geluiddempende waarden (ook in de lagere frequentiebanden), zoals blijkt uit de vele testrapporten van specialisten zoals Peutz en DPA-Cauberg Huygen die door een akoestisch specialist van Volantis zijn samengevoegd in een overzichtelijke notitie.

Cyclin heeft de productielijn overgenomen van Isolatie B.V., ook bekend onder eerder gebruikte namen EverUse, Thermo Sound Cell en DB Max.
Omdat de cellulose-platen van dezelfde productielijn komen en Cyclin dezelfde of vergelijkbare grondstoffen (papier en karton) gebruikt, zijn de Cyclin producten qua geluidspecificaties vergelijkbaar. Daarom zijn de testen en metingen die in de loop van de jaren zijn uitgevoerd voor de producten geanalyseerd en in dit rapport overzichtelijk gepresenteerd. De data in deze notitie is dus niet het gemeten product van Cyclin, maar kan gezien worden als referentiemeting, zodat gebruikers en verwerkers een goed en duidelijk beeld krijgen van de akoestische en geluidsisolerende prestaties van Cyclin.

Omdat er sprake is van een circulair product, waarbij gebruik gemaakt wordt van reststromen/afval is het mogelijk dat er afwijkingen in de prestaties voorkomen. De verwachting is echter dat dit verwaarloosbaar zal zijn, gezien de aard van de grondstoffen (cellulose vezels).

Het rapport geeft een samenvatting van twee relevante akoestische eigenschappen van Cyclin:
– Geluidisolatie in enkele specifieke systemen en toepassingen;
– Geluidabsorptie van verschillend opbouwen.

In tegenstelling tot andere bio-based isolatiematerialen heeft Cyclin minder dan de helft bindvezel nodig en hebben de panelen een gewicht dat met 80 kg/m3 nagenoeg 2 keer zo zwaar is. Daardoor is het materiaal niet alleen beter geluidsisolerende, maar is ook de negatieve materiaalimpact op de wereld lager. Ze verwerken immers afvalstromen die anders in een laagwaardige toepassing worden gebruikt of direct of indirect worden gestort en verbrand.

Deze stevige veerkrachtige panelen werken in de binnenruimte optimaal op 3 gebieden: geluid, temperatuur en vocht, waardoor ze een positief effect hebben op welbevinden en gezondheid van de gebruikers van die binnenruimte. Dus ook op het concentratievermogen, de productiviteit en het ziekteverzuim van mensen. En daarmee Cyclin het de ideale basis voor veel oplossingen en producten voor nagalmreductie en geluidsisolatie.

Zij verwerken afval tot materiaal dat geen afval hoeft te worden, want hun basis doel is: een betere wereld zonder afval met gezonde producten

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!