De band die minimaal 500.000 kilometer meegaat

Publicatie: 14 okt 2022 | Update: 14 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Banden moeten na uiterlijk acht tot tien jaar worden vervangen, luidt het advies. De meeste banden belanden echter al veel eerder op de vuilnisbelt. Maar een band die speciaal voor elektrische auto’s is ontwikkeld, moet tot ruim een half miljoen kilometer lang meegaan.

Het gaat om de Eagle GO-conceptband van Goodyear, die zijn debuut maakt op de elektrische Oli-conceptauto van Citroën. De Eagle GO is de derde conceptband van Goodyear die samen met Citroën is ontwikkeld. De band werd gemaakt met als doel een laag verbruik te combineren met duurzaamheid en comfort voor elektrische auto’s.

Hernieuwbaar profiel

De conceptband moet tot 500.000 kilometer kunnen rijden door het duurzaam geproduceerde karkas te hergebruiken en te voorzien van een hernieuwbaar profiel. De conceptband maakt gebruik van een samenstelling die bijna volledig is gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen voor het deel dat slijt: het loopvlak.

Volgens Goodyear gaat het hierbij om zonnebloemoliën, dennenharsen, natuurlijk rubber en silica uit as van rijstschillen. De zonnebloemoliën en dennenharsen vervangen de van aardolie afgeleide oliën. Het doel van Goodyear is om tegen 2040 afscheid te nemen van van aardolie afgeleide oliën bij de productie van banden.

Permanente bandencontrole

De conceptband bevat ook Goodyear Sight Line-technologie, waarvan de sensor een groot aantal bandparameters bewaakt. Deze technologie wordt al gebruikt om automobilisten en leasemaatschappijen te ondersteunen. Door permanent de ideale luchtdruk en de staat van de banden te controleren, wordt de levensduur verlengd en daalt het verbruik.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!