De allereerste plasticrecyclefabriek van Nederland komt naar Arnhem. De Groene Plastic Fabriek, verhuist in de zomer van 2023 haar hoofdvestiging van Almere naar het Arnhemse Industriepark Kleefse Waard (IPKW).
De fabricage van nieuwe producten voor de weg-, water- en huizenbouw op basis van plastic afval komt al in juli op gang. De Groene Plastic Fabriek begint op relatief kleine schaal met jaarlijks 100 tot 150 ton, en wil op termijn 1500 ton plastic afval van Gelderse huishoudens gaan verwerken. Op jaarbasis kunnen honderden tonnen plastic van de verbrandingsoven worden gered, zegt Marlous de Bordes, mede-eigenaar van het Arnhems bedrijf Save Plastics. Ter vergelijking: één persoon is jaarlijks goed voor circa 35 kilo plastic afval.
Industriepark Kleefse Waard
Save Plastics heeft in 2021 met Europese subsidie de Groene Plastic Fabriek in Almere opgezet. Na enkele jaren proefdraaien is het concept bewezen en is besloten deze vestiging naar Arnhem te halen. Het is de bedoeling om binnen enkele jaren in binnen- en buitenland meer recyclefabrieken op te zetten. Het doel is lokaal en circulair plasticafvalstromen te gaan verwerken.
Save Plastics bestaat al ruim dertig jaar en begon in de jaren 80 met het recyclen van landbouwfolie. Het bedrijf maakt onder andere paaltjes langs de weg, bruggen, lantaarnpalen, banken, picknicksets, steigers, beschoeiingen en kantoorgevels. Deze producten gaan zo’n vijftig jaar mee en kunnen nog tien keer worden gerecycled.
Tiny houses
De onderneming bouwt met haar team in serie ook verschillende soorten luxe, verplaatsbare en duurzame woningen. Enkele exemplaren staan onder andere in Arnhem, Castricum, Houten en sinds kort in Rozendaal als tiny houses voor Oekraïense vluchtelingen. De prijzen kunnen variëren van tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Plastic is, aldus Save Plastics-eigenaar De Bordes, het bouwmateriaal van de toekomst.
De Groene Plastic Fabriek biedt zogezegd ‘een unieke oplossing voor moeilijk verwerkbare plastics, laagwaardige mixen en folieplastics’. Deze kunststoffen kunnen niet optimaal worden gescheiden, zijn soms vervuild en worden daarom normaal gesproken verbrand. Dit betreft ongeveer de helft van het plastic verpakkingsafval in Nederland.
In de Groene Fabriek kan deze plastics wel een nieuw leven worden gegeven. Hiermee kunnen, aldus Save Plastics, verbranding en de uitstoot van onder andere CO2 (kooldioxide) worden verminderd. Volgens De Bordes dragen ze zo bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol. Een lokaal probleem wordt zo ingezet als oplossing. Het overschot aan plastic afval wordt gekoppeld aan de toenemende vraag op de woningmarkt.