De keukens van Chainable kennen geen pensioen

Publicatie: 27 jul 2023 | Update: 27 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De keuken; elk huis heeft er een, het is de plek waar velen van ons met liefde eten bereiden en waar het op feestjes vaak het gezelligst is. En ook al koken we vaker biologisch of plantaardig, in de branche zelf veranderde er in de afgelopen 50 jaar nauwelijks iets. Reden voor startup Chainable om de branche eens flink op te schudden en een ware duurzame revolutie te ontketenen met hun Kitchen-as-a-service keukenconcept.

Een keuken gaat in de meeste huizen zo’n 7 tot 15 jaar mee en belandt daarna zonder pardon op de stort. Niet per se omdat de keuken aan het einde van zijn leven is, maar omdat we de kleur niet meer mooi vinden, het blad beschadigd is, of omdat we het model wat ouderwets vinden. Keukens zijn nou eenmaal noodzakelijk in elk huis, maar tegelijk ook trendgevoelig.

Alleen al in de Nederlandse huursector wordt jaarlijks meer dan 40.000 ton aan oude keukens afgedankt. Deze keukens zijn van spaanplaat en dat is vaak niet geschikt om één op één te hergebruiken of te demonteren. Doodzonde natuurlijk. Helemaal als je bedenkt dat de Nederlandse economie in 2050 circulair moet zijn en we een miljoen nieuwe woningen nodig hebben.

Een positieve bijdrage aan de keukenmarkt

Toen de ondernemers hoorden hoeveel materiaal er in de keukenwereld wordt afgedankt, werden zij volledig erdoor gegrepen. Zij wilde een positieve bijdrage leveren aan de markt en bedachten Chainable. Een van de mede-eigenaars werkte als product-as-a-service specialist bij een Nederlandse bank en zo kwamen ze met elkaar in contact. Zij raakten met elkaar in gesprek en het klikte. Hierna besloten ze hun krachten te bundelen. En ook een Sustainable Technology Specialist, sloot zich bij Chainable aan. Samen besloten ze de status quo in de branche flink uit te dagen en in 2020 gingen ze van start.

Een vrijstaand meubel

Wat de keukens uniek maakt, is dat ze bestaan uit een stalen frame, dat modulair wordt opgebouwd. Het frame geeft stabiliteit, waardoor het niet nodig is om dubbele tussenplaten te plaatsen en dat scheelt heel veel spaanplaat. Daarnaast is de keuken een vrijstaand meubel, dat niet aan de muur wordt bevestigd. Hierdoor kunnen ze heel gemakkelijk iets aanpassen. Wil je de keuken uitbreiden? Dan klikken ze een zijpaneel los en maken er een deel aan vast. Ze lijmen niets, behalve de spoelbak, maar die kunnen ze ook weer losmaken. De deurtjes zijn van gerecycled spaanplaat van onder andere oude geoogste keukens. Toen we hoorden dat er in de huursector 200.000 keukens per jaar worden weggegooid en verbrand, besloten ze die te ‘oogsten’ en op te werken tot nieuw plaatmateriaal. Dit doen ze in samenwerking met een fabriek in België, die het spaanplaat vermaalt er weer nieuwe platen van maakt.

Kitchen-as-a-service (K-a-a-S)

Chainable richt zich volledig op de zakelijke markt. Vooral op woningbouwcorporaties en institutionele beleggers. Zij bezitten 40% van alle woningen in Nederland en plaatsen over het geheel gezien de meeste keukens. Zij bieden deze partijen hun keukens aan volgens het Kitchen-as-a-service concept. Dit betekent dat ze hun keukens – inclusief de apparatuur – met een terugkoopverklaring verkopen, of voor een vast bedrag per maand verhuren aan hun klanten. Daarbij nemen ze de volledige verantwoordelijkheid voor de keuken over en bieden ze volledige service & garantie over de levensduur aan. Komt er een nieuwe keuken in een huis, dan komen ze de oude keuken demonteren en nemen ze alles mee terug. De eigenaar krijgt daar dan het afgesproken bedrag voor en zij gebruiken alle onderdelen weer opnieuw. Zo gebruiken ze minimale grondstoffen en zorgen ze voor ketenverandering. Alle materialen blijven namelijk in de keten. Dankzij deze aanpak gaan hun keukens nooit met pensioen.

Naast het circulaire ontwerp, zijn de apparaten ook altijd energiezuinig. Hierdoor helpen ze huurders om energie te besparen en de woonlasten te verminderen, zonder dat ze daar zelf in moeten investeren. Ze nemen de volledige zorg voor de keuken uit handen.

Problemen lossen we direct op

Elke keuken heeft een materialenpaspoort en een serienummer. Hierin staat de opstelling, welke apparaten er in de keuken zitten en welke materialen en kleuren er zijn gebruikt. Dit is belangrijk voor het geval er iets kapotgaat. Door dit materialenpaspoort weten ze precies hoe en wat ze moeten repareren. Met een QR-code of via de website kunnen mensen aangeven wat het probleem is. Vervolgens neemt de huurder contact op met de woningbouwvereniging, die Chainable weer belt om het op te lossen. Maar er zijn ook vaste momenten voor (preventief) onderhoud. Zo zorgen ze dat alle onderdelen van de keuken goed blijven.

ASN Bank Wereldprijs

In november 2021 werd Chainable tweede bij de ASN Bank Wereldprijs. Ze kregen veel publiciteit en consumenten benaderden hun met de vraag of zij ook een keuken bij hun konden kopen. Helaas past dat (nog) niet in hun businessmodel. Aan een particulier verkoop je maar één keer een keuken, kun je lastiger grip houden op de materialenen zij hebben nu echt schaalgrootte nodig om een verschil te maken. Ook zijn hun keukens gestandaardiseerd. Maar zeg nooit nooit. Misschien dat ze over een aantal jaar ook die markt kunnen aanboren of dat zich een partner aandient waar je geen nee tegen kunt zeggen.

Een ambitie om te groeien

Ze hebben inmiddels zo’n 100 keukens uitgeleverd, verdeeld over 14 projecten. Voor 2022 hebben ze nu al de opdracht voor 200 keukens en is hun doel om 500 keukens te leveren. De jaren daarop willen ze blijven groeien, naar 10.000 keukens over 5 jaar. Ook hun team groeit mee. Ze werken nu met 11 mensen en ze zijn verhuisd naar een grotere hal voor de assemblage. Het prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs gebruiken ze om hun product nog beter te maken en hun assemblagehal verder in te richten. Het is niet hun ambitie om alle keukens in Nederland te leveren, maar om de keukenbranche in beweging te krijgen en dat gaat hun zeker lukken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!