De Nederlandse bakkers maken oud brood weer vers

Publicatie: 9 mei 2023 | Update: 9 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een groep bakkers in Nederland vermindert afval door onverkocht brood te recyclen en weer vers te maken. In Nederland blijven er dagelijks zo’n 700.000 broden in de schappen liggen. Ze komen meestal in veevoer terecht. Maar drie bakkers in de oostelijke stad Westervoort hebben een manier gevonden om overtollig brood te recyclen voor menselijke consumptie, waarbij eerst mogelijke allergenen worden verwijderd.

Sesamzaad, noten, alles met vlees, dierlijke eiwitten, alles gaat aan de kant. En de rest leggen ze op stapels en het gaat zo de machine in, legt Paul Berntsen, eigenaar Bakkersgrondstof, uit. Ongeveer 20-30% van het oude brood kan worden gerecycled. Het is uitgedroogd en fijngemalen. Zo ontstaat er weer zuurdesem, dat de bakkers vervolgens aan hun nieuwe deeg kunnen toevoegen.

Natuurlijk is het één ding om brood te recyclen, iets heel anders om mensen ervan te overtuigen het te eten.

Consumenten vinden het idee om oud brood te gebruiken voor nieuw brood nogal ingewikkeld, legt Rob Besseling van Top Bakkers uit. Hij denkt dat het makkelijker is voor een cateraar om dit brood te kiezen. En dat dit uiteindelijk gepresenteerd wordt aan de gasten in de bedrijfsrestaurant, ze proeven het en denken dan “wat leuk, wat lekker.”

De bakkers zeggen dat cafés en restaurants tot nu toe erg open stonden voor het idee.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!